lunes, 31 de mayo de 2021

Graller del Boixaguer i Graller gran del Corralot (Massís del Montsec)

  

Galeria Inma, al Graller del Boixaguer.

 

El passat cap de setmana vam visitar aquestes dues cavitats clàssiques. Les cavitats presenten unes grans dimensions, uns pous espectaculars d'entrada i unes bones mostres d'espeleotemes diversos i molt estètics. A nivell físic no son cavitats massa exigents, lo que ha fet que es converteixen en dues de les cavitats mes visitades del prepirineu.

 

Galeria del Primer dia, al Graller gran del Corralot.

 

Per la nostra part ens vam ajuntar 9 companys de l’Espeleo Club Castelló i de l’Espeleoclub La Vall d'Uixó. Vam ser Gila, Zoraida, Noe, Mariel, Lydie, Patri, Hèctor, Lee i Luis. Però vam coincidir amb un grup d’espeleòlegs catalans dels clubs Dinàmics de Sant Carles de la Ràpita i del GET de Vilanova.

 

Boca inferior del Graller de Boixaguer, la del pou de 45 m. (Foto: Lydie Babin)

 

Divendres per la vesprada ens vam trobar al càmping d'Àger, on teníem el campament base. El dissabte vam matinar i ens vam trobar amb els companys catalans al Coll d'Ares. Allí vam preparar el material pera cada cavitat. Com els dos grups teníem que visitar els mateixos avencs, vam quedar de deixar-los equipats per aprofitar les cordes de l'altre grup.

 

Galeria Inma, al Graller del Boixaguer.

 

D'aquesta manera nosaltres vam instal·lar el Graller del Boixaguer el dissabte amb el material de Dinàmics i GET i ells van instal·lar el Graller gran del Corralot amb el nostre material. La idea era el diumenge visitar nosaltres el Graller gran del Corralot i desmuntar les nostres cordes, i els catalans desmuntar el Graller del Boixaguer. Així al finalitzar l'activitat el diumenge cadascú es quedaria amb el seu material.

 

Zoraida en el Graller del Boixaguer amb el resplendor de la llum la boca de fons.

 

Dissabte vam començar a instal·lar el Graller del Boixaguer al migdia. Per una banda Hèctor i Luis vam muntar dues vies per l'entrada del pou de 45 m. Tal com les vam muntar vam eixir de la cavitat. Tot seguit vam pujar a la boca superior, la del pou de 68 m., on Lee estava instal·lant i la resta de companys començant a baixar. Per aquesta boca vam baixar pel ràpel guiat per visitar també la galeria Inma. Des de veure la galeria Inma, Gila va instal·lar el pou que ens va deixar a la sala d'entrada, just a la base del pou de 68 m.

Llac final al Graller del Boixaguer.

 

Després vam visitar la resta de la cavitat arribant al llac final, on Héctor va tenir la valentia de fer un bany en les seves cristal·lines aigües. També vam veure l’escalada de l'entresolat, on Luis va remuntar la corda fixa. A la tornada també entrarem a la sala penjada que hi ha un poc mes avall del primer llac sec (Sala de les Colades).

 

Sala de les colades al Graller del Boixaguer.

 

Per finalitzar ens vam repartir per les tres vies per eixir a l'exterior. A les 7 de la vesprà eixíem els últims companys del Graller. Després de passar a saludar als companys catalans al Coll d'Ares e intercanviar impressions, vam baixar la càmping per sopar i recuperar forces.

 

Lydie al Graller del Boixaguer amb la llum de la boca de fons.

 

Diumenge vam tornar a pujar dalt del Montsec per visitar el Graller gran del Corralot. Teniem una hora d'aproximació fins les boques, però resulta distreta pel bonic entorn per on avancem.

Allà ens repartim i baixem per les dues boques. A la boca superior, amb un pou de 90 i una tirada final en volat de 50 m., hi ha una via instal·lada. Mentre que a la boca inferior, amb el pou volat de 33 m., hi han dues vies muntades, però una no es nostra i la deixarem muntada pera un grup de 4 espeleòlegs que estan dintre de la cavitat.

 

Gila al pou de 90 m. del Graller gran del Corralot.

 

Avui tenim que desinstal·lar les dos vies i tornar a casa, així que farem una visita curta. Alguns companys del grup nomes baixar el pous decideixen eixir, per no fer la visita massa llarga. La resta entrem a veure la primera part de la galeria del primer dia. Esta galeria esta molt concrecionada.

 

Hèctor i Patri a la galeria del primer dia, al Graller gran del Corralot.

 

Després eixim desmuntant les dues vies: Luis la del pou de 90 i Héctor la del pou de 33. Tan sols hem estat en cavitat poc mes de dos hores, però ens ha agradat el que hem vist. Hi haurà que tornar a visitar-la per recórrer les seues galeries, ja que es un avenc amb molt de recorregut i molt d'encant.

En fi, un gran cap de setmana amb molt bona activitat i millor companyia.

 

Galeria del primer dia, al Graller gran del Corralot.