viernes, 17 de noviembre de 2023

Grotte de Saint Marcel (Ardèche, France)

Reseau 4 de la Grotte de Saint Marcel.

 

Pera el pont, o aqüeducte, del primer de novembre vam organitzar un bon “evento” amb la gent d'Espemo i amics d'altres clubs d'espeleologia. El destí era el departament de l'Ardèche a França. L’eixida estava programada des de feia mesos. Lydie, que finalment no va poder vindre, va ser la que va fer totes les gestions a França de permisos, allotjament, etc... agraïm la seua gran tasca desinteressada. Després tots els participants van col·laborar, cadascun en lo que millor se li dona. Uns en la compra dels menjars, altres en cuinar, netejar, preparar material, gestió de les claus per accedir a les cavitats, buscar informació turística de la zona, gestió dels caiacs, comptes, vehicles, traducció, instal·lar cavitats, fer-nos riure...

 

La gran família.

 

El participants vam ser els següents: per part d'Espemo van participar Sara, María, Javi, Sandra, David F., Lidia, Jordi, Karen, Vanessa, David V., Toni S. i Andreu; Marc i César del CEVI, Gila i Luis A. del Espeleo Club Castelló, Lee de CE8, Luis C. del Centre Excursionista de Llucena, Paco del GESAP, Toni L. del Espeleo Club La Vall d'Uixó, Cantero i Ricard de la UEC de Tortosa. Una gran família Espeleològica.

Les activitats van ser variades i en principi ens vàrem dividir en tres grups, encara que després els grups van ser molt flexibles i ens vam acabar ajuntant tots amb tots per fer cadascú les activitats que els venia de gust.

 

El Pont d’Arc sobre el Riu Ardèche.

 

El dimecres dia 1 vam viatjar fins Vallon-pont-d'Arc, que es on estàvem allotjats, i vam passar a replegar les claus de les diverses cavitats a visitar. Poc a poc vam anar arribant a les cases que teníem llogades.

Dijous un grup va realitzar la travessa Aven Despeysse - Grotte Saint Marcel. I els altres 2 vam entrar per la boca natural de Saint Marcel per anar junts fins la Grande Barriere. Allà ens vam separar per visitar uns la Reseau 1 i els altres la Reseau 4. En acabar ens vam reunir tots de nou a les cases per sopar els espaguetis a la carbonara que ens van preparar Lee i els seus pinxes.

 

 

Reseau 1 de la Grotte de Saint Marcel (Fotos: David Viñals).

 

Pel que fa a la Reseau 1, es tracta del sector mes ample i, pera el meu gust, mes espectacular del Sistema de Saint Marcel. Des de que entrem per la boca natural no deixem de caminar per galeries gegantesques amb les parets i els sostres esculpits per colps de gúbia. El primer tram fins arribar a la zona condicionada pera el turisme no presenta espeleotemes, però es una autèntica autopista subterrània sols interrompuda per una de les famoses escales de ferro que superen passos verticals. La zona turística es espectacular amb les gran formacions de la Sala de la Catedral i mes avant amb els Gours.

 

Els famosos Gours a la zona turística (Foto: Toni Latorre).


Gours a la Reseau 1.

 

Passada la zona turística continua sent una autopista, però amb grans espeleotemes en algunes zones. Després de varius quilòmetres apleguem a la Grande Barriere, on trobem una bifurcació a la esquerra per on s'entra a la Reseau 4. La Reseau 1 contínua tenint grans dimensions i racons guapíssims, com per exemple Le Tournessol. Passem un llac on ens banyem els peus i pugem una altra escala de ferro. Mes avant hi ha un pou de uns 10 m. que també es pot superar per una galeria secundaria i que forma un bypass.

 

En la zona final del recorregut per la Reseau 1 (Foto: Sandra Garcia).

 

Dalt de les escalades de la Reseau 1 (Foto: David Viñals).

 

El la zona final hi ha una nova bifurcació, que si seguim recte en deixen en una successió de passos desobstruïts recentment i petites sales. En canvi sí agafem la galeria de l'esquerra arribem a unes cordes fixes que pugen a un pis superior. Ací vam tindre un xicotet ensurt, ja que les cordes estaven molt danyades. Així que se canviaren. Dalt s'arriba a una zona amb grans gours on finalitza la visita d'aquest grup.

 

 

Espeleotemes subaquàtics a la Reseau 4.

 

Pel que fa a la Reseau 4, aquesta es mes física que la 1. La zona inicial ens durà a la sala de Le Cyprès, on hi ha un gran desfonament al que tenim que baixar en corda i del que eixim per l'altra banda per una escalada instal·lada en fixe. A partir d'ací tenint varies cordes, algunes son passamans i escalades instal·lades en fixe, però d'altres tenint que posar les nostres cordes per poder baixar. Es el sector mes dur de la Reseau 4.

 

“Volcans” a la Reseau 4.

 

Cap al final de la zona de cordes ens trobem una sala lateral amb espectaculars espeleotemes subaquàtics. Passades les cordes assolim grans i còmodes galeries salpicades de grans gours i alguns espeleotemes gegants. Es una zona preciosa, on els volums de les galeries no tenen res que envejar als de la Reseau 1. Continuem fins arribar a unes gateres que duien a la sala final.

 

Racó farcit d’excèntriques a la Reseau 4.

 

Grup que visita les Reseau 1 i 4 a la boca de la Grotte de Saint Marcel.

 

Divendres uns companys van anar a fer caiac per les gorges del Riu Ardèche, un altre grup va entrar a la Grotte de Saint Marcel per visitar la Reseau 1, un tercer grup va visitar el monumental Aven Nöel i els altres companys es van dedicar a fer turisme, però no un turisme convencional, sinó un turisme espeleològic.

 

Caiac al riu Ardèche, junt a l’alçada de l’imponent Pont d’Arc (Foto: David Fabregat).

 

Aquest 4rt grup van visitar l’Aven Salamandre, que es un avenc que està acondicionat pera el turisme, però deixant-los entrar per la boca vertical que consta d'un pou de 45 m. que els deixà a la zona urbanitzada. Després ixqueren per la boca artificial oberta pera que entren els turistes. També van visitar una altra cavitat, la Grotte Chauvet 2, que no es tracta de una cova natural, sinó una rèplica de la importantíssima Grotte Chauvet, que constitueix el millor jaciment d'art rupestre d'Europa. També van visitar el colossal el Pont d'Arc que decora les espectaculars gorges d'Ardèche.

 

Aven Salamandre amb la seua curiosa il·luminació.

 

Pel que fa a l'Aven Nöel, aquesta es una cavitat connectada al sistema de la Grotte de Saint Marcel, però a la qual accedim per una boca distinta a la de Saint Marcel. Un pou de 30 estret ens du a una petita saleta on podem iniciar el pou de 90 m. que ens deixa en el nivell inferior; o bé podem flaquejar el pou i trepar uns metres per accedir a la galeria intermèdia, de uns 350 m. però profusament decorada. Pareix un bosc de estalactites i estalagmites.

 

Galerie Blanque a l’Aven Nöel.

 

Gours gegants a l’Aven Nöel.

 

En la base del pou de 90 m. ens trobem amb una gran galeria amb dimensions similars a les que hem vist en la Grotte de Saint Marcel. Però aquest avenc presenta mes espeleotemes i mes diversos que les altres zones visitades en Saint Marcel. Un galeria destacada es la Galerie Blanque, amb racons excepcionals, amb formacions blanques i sols coberts per cristalls i una zona final amb grans gours. El abalisament de la zona fa que es conserven les formacions intactes.

 

Galeria principal de l’Aven Nöel, prop de l’inici de la galeria superior i el Méandre Vampirique.

 

La galeria superior es probablement la mes bonica de la cavitat, amb gran volums, excèntriques blanques, gours grans i amples, i una gran claraboia que connecta amb la galeria inferior. També es curiós el Méandre Vampirique, on hi ha un esquelet de quiròpter concrecionat. Per acabar també es pot pujar a la Galerie de la Grande Coulée, on també gaudim del espectacle. En definitiva, un museu subterrani.

 

Rat penat concrecionat al Méandre Vampirique.


 

Toni a la Galerie de la Grande Coulée.

 

Divendres pera sopar vam tindre rostida, que es van encarregar de preparar Javi i Maria amb els seus pinxes. Com sempre tots col·laboren a la seua manera per preparar les menjades.

 

Preparant el sopar.


Soparot de germanor.

 

Dissabte vam fer també tres grups, mentre uns anaven a fer la travessa de l’Aven Despeysse a la Grotte Saint Marcel, altres van visitar l'Aven Nöel. La resta ens vam dedicar a fer turisme, amb un programa de festes similar al del grup del dia anterior: Pont d'Arc, Aven Salamandre i Grotte Chauvet 2.

El sopar va ser un guisat de pollastre del que es va encarregar Toni Soler, i amb els habituals pinxes, perquè com sempre aquestes tasques son resultat d'un treball en equip.

 

Boca superior de l’Aven Salamandre, amb 5 vies instal·lades en fixe. ¡Tot un luxe!

 

La Reseau 2, que es per la que transcorre la travessa de l’Aven Despeysse a la Grotte de Saint Marcel, també es molt bonica, encara que les seues dimensions son mes modestes, però encara així còmodes i grans. Els pous d’entrada no son molt llargs, son unes 6 verticals amb alguna rampa i que no superen els 25 m.

Pous de l’Aven Despeysse (Foto: David Viñals).


 

Llacs en la Reseau 2 (Foto: David Viñals).

 

Després dels pous hi ha una galeria meandriforme amb algunes cordes fixes i mes física, i que acaba en una llarga rampa. Així arribem a la salle Blanche, on connectem amb la galeria principal de la Reseau 2. A partir d'aquí comença una zona bonica amb galeries de secció circular amb colps de gúbia a les parets i els sostres. Salvem algun passamans i pouet, però tot instal·lats en fixe, també zones amb gours, algun toll i espeleotemes grans i vistosos. Esta part es còmoda.

 

Reseau 2 de la Grotte de Saint Marcel.

 

Grans galeries a la Reseau 2 (Foto: David Viñals).

 

La segona part de la travessa es mes dura, ja que entrem al laberint, on les galeries son de sostre baix i hi han un munt de bifurcacions, on l'orientació es important. Hi han balises allà on son necessàries. L'avanç es mes lent, però ací també hi ha racons molt decorats. Al final del laberint arribem a una porteta que ens deixa en les galeries d'entrada de la Grotte de Saint Marcel, just baix de la zona turística. Ara lo que ens queda fins l'exterior es "coser i cantar".

 

L’Aven Nöel guarda racons molt especials.

 

Definitivament, han sigut uns dies fantàstics amb gran companyia i fent allò que mes ens agrada. Tenim que repetir.

Salut !!!