viernes, 22 de octubre de 2010

LES COVETES DEL TOSSAL ROIG (BENICASSIM)

En estiu també ha hagut temps per anar al Tossal Roig, situat en el desert de les Palmes.




El topònim fa referència a la coloració roja de la arenisca triàsica que tant domina a la serralada del desert. Aquesta muntanya a pesar de no estar situada en la cadena muntanyosa paral·lela al Bartolo, on els cims sobrepassen els 700 metres d'altitud, es molt estratègica i des del cim hi ha molta visibilitat. Situats al pic divisem àmpliament el mar, des-de la torre colomera fins a la província de València. Els dies clars es veu fins i tot el cap de sant Vicent. També domina Castelló i les muntanyes que l'envolten: el Raca, la Roca Blanca, la Mola del Morito, el pic de Panxa, el Bartolo (Montsoliu), el Castell de Montornès, el Alt del Colomer i les Agulles de Santàgueda.



En la part més oriental del cim troben unes construccions defensives, segurament musulmanes- medievals i semblants a les que hi ha a la Mola del Morito i al Mollet.
Properes a aquestes construccions estan les covetes del Tossal Roig, situades baix dels cingles i orientades al nord.


En total hi ha tres cavitats catalogades, que es desenvolupen totes en arenisca. Dins de les cavitats podem trobar curioses formes produïdes per l'acció del vent sobre l'arenisca. Aquestes coves segur que han servit de refugi en temps passats, encara que no sobrepassen els 10 metres de recorregut son bons amagatalls.