miércoles, 20 de marzo de 2019

Nova cavitat a Vilafranca: Avenc de la Serrà-3.

 
Boca de l’avenc de la Serrà-3.

El passat 20 de gener en una passejada pel Pla de Mosorro, a terme de Vilafranca del Cid, hem vaig trobar un xicotet esfondrament. La zona on es situava era molt propensa pera l’existència d’avencs. Es tracta d’un rascler molt fracturat i en les seues proximitats es troben 2 cavitats conegudes: els avencs de la Serrà -1 i -2. El pla de Mosorro es una zona molt humanitzada, la qual cosa es un handicap pera la troballa de noves cavitats, ja que moltes del elles han sigut tapades durant el transcurs del segles.

Aquella vesprada d’hivern, ja amagant-se el sol i sense cap ferramenta, vaig començar a treure pedres d’aquell lloc. La veritat que no era molt evident pensar que allí hi trobaria un avenc. Però ja quant quasi no quedava llum vaig obrir un foradet de pocs centimetres. Al deixar caure algunes pedretes, estes queien un parell de metres. Així que amb poca llum i el fred típic d’aquells paratges vaig tornar cap a casa. Però amb la intenció de tornar prompte.

 
Raïls i roca amb corrosions.

Aquest passat diumenge, 10 de març, Cristina i jo tornem al forat. Pensàvem que pera descartar-lo. Lo primer que trobem es una serp entre les pedres que anem a llevar. Ara amb la ajuda de la pota de cabra en uns minuts comencem a obrir forat. Les pedres cauen uns 2 o 3 m. Hi ha un gran bloc al costat de la boca que deixem ben falcat. I definitivament deixem una boca lliure de pedres pera poder entrar al forat.

Cristina es queda fora i jo entre. Als 2.5 m. un gran bloc impedeix el pas, però es veu continuació. Així que vaig llevant les pedres del terra i tirant-les mes avall per una xicoteta obertura. Fins que elimino per complert la repisa on tenia els peus i hem decideix a baixar fins la planta inferior, situada uns 3.5 m. mes avall. La part final s’eixampla assolint els 1.5 m. d’amplària. Encara hi ha un embut de sediment que baixa un metre mes. Però la cavitat de moment tanca.

La boca vista des del fons del pou.

Torne a l’exterior per agafar el disto, paper i llapis i faig la topo i alguna foto. Una vegada acabada l’exploració i topografia, tapem l’avenc en 3 lloses per evitar caigudes accidentals del ramat. Faena feta !!

Situació.
Cavitat situada al Pla de Mosorro, en la zona coneguda com la Serrà o la Serrada. Les coordenades de la seua ubicació son:
UTM Datum ETRS89 – FUS 30T
X-0731814  Y-4477153  Z-1177 m.


Topografia de la cavitat.

Descripció.
Una boca de 0,5 x 0,6 m. que s’obri dins d’un xicotet enfonsament, al bell mig d’un rascler, dona pas a un pou vertical de 6 m. excavat a favor d’una escletxa de orientació NO-SE. El primer metre del pouet presenta una important estretor, desprès guanya un poc d’amplitud. Als 2,5 m. de la boca hi ha un bloc empotrat que no impedeix el pas. Els últims 1,6 m. de vertical s’obrin fins assolir una amplària de 1,5 m. La base del pou es una saleta de 2,3 x 1,5 m. presentant cap al sud un embut de sediment que baixa un metre mes. La cavitat es curulla per sediment. A l’interior trobem raïls, grills i pel que fa a la roca algunes zones amb forta corrosió i alguna xicoteta formació.

Desenvolupament: 9 m.
Rec. en planta: 3 m.
Fondària: -7,1 m.

Topografia: Luis Almela, Cristina Gallén. 10/03/2019.

 
La boca la bell mig del Pla de Mosorro.

Text: Luis Almela.