lunes, 22 de octubre de 2012

DOS AVENCS I UNA COVA DE LA MOLA DE CATÍ


Cova Cambra, sector SO.

El passat mes de setembre vam estar dos caps de setmana pel Massis dels Ports. Un d’ells va ser pera la II trobada d’amics espeleòlegs que van organitzar els companys de secció d’Espeleo i barrancs de la UEC de Tortosa. I l’altre cap de setmana va ser per a visitar algunes cavitats de la Mola de Catí.
 
Cova Cambra, sector SO.

Cova Cambra, saleta en la zona de pous del sector SO.

Ací us mostrem algunes fotos de les cavitats de la Mola visitades en aquest segon cap de setmana. Per tots es sabut que en la Mola de Catí hi ha un fum de cavitats, i en la major part d'elles abunden les formacions. Per lo que es un lloc molt bo pera els amants de la espeleologia.

COVA CAMBRA
 
Cova Cambra, saleta en la zona de pous del sector SO.


La primera cavitat que vam visitar va ser la Cova Cambra, la mes coneguda i visitada de totes les que hi ha per la Mola. Una cova bonica i fàcil de recórrer. Però es aquesta ocasió vam davallar el pou i els resalts següents que ens deixen en la zona mes fonda de la cavitat, en la cota de -57 m.
 
Cova Cambra, sala del sector NE.


Es una cova molt agradable de recórrer, molt aconsellable per a gent que s’inicia en la espeleologia, o pera excursionistes que mai han entrar en cap cova. Vam fer unes quantes fotos molt boniques, algunes d’elles les pengem ací.
Cova Cambra, sala del sector NE.

AVENC DE LA CURSA
 
Avenc de la Cursa, replà existent a -32 m.

La següent cavitat visitada va ser l’avenc de la Cursa. En la boca de la cavitat ens vam trobar en dos companys del Espeleo Club Tortosa, els quals estaven agafant coordenades pera el catàleg de cavitats del Massis dels Ports. Un gran treball aquest, i també una bona feinada que moltes vegades no te el reconeixement que caldria.
 
Boca de l’Avenc de la Cursa.

Avenc de la Cursa, arribant al replà existent a -32 m.

Esta cavitat esta completament equipada amb parabolt. Lo que fa que s’instal·li i desinstal·li molt ràpid. A mes a mes es tracta d’una cavitat amb uns pous molt directes. També te les parets dels pous completament concrecionades, lo que fan que la seva visita sigui molt agraïda.
Avenc de la Cursa, capçalera del segon pou (P-17).

Avenc de la Cursa, últim pou (P-15).

La cavitat comença amb un pou de 32 m. que ens deixa en un bonic replà. La progressió continua totalment vertical davallant un pou de 17 m. que ens deixa en una nova repisa. I per últim tenim un altre pou d’uns 15 m. Baix d’aquest últim pou s’obri una gatera que ens deixa en una gran sala coberta de sorra, la qual es realment la base de un nou pou.
 
Avenc de la Cursa, sala situada en la cota de màxima fondària.

AVENC BONIC
 
Avenc bonic, passamà per accedir a la sala bonica.

Per últim vam visitar l’avenc Bonic (MC-101). Es un avenc similar al de la cursa amb clar predomini vertical. La cavitat comença amb un pou de 13 m. que ens deixa en un replà. Continuem davallant, ara per un pou de 8 m. que ens deixa tot seguit en la ultima vertical de la cavitat, un pou d’uns 26 m.
Avenc bonic, gatera de fang per accedir a la sala bonica.

Boca de l’Avenc bonic.

 Avenc bonic, pou de 26 m.

Al mateix nivell de la capçalera del pou de 26 m., però en la paret contraria hi ha un bon replà. Nosaltres vam muntar un espectacular passamà volat per accedir-hi. Des d’aquest replà podem accedir, per mig d’una gatera repleta d’un fang molt viscós, a una salta molt maca. D’aquesta gatera sortim “ben bonics”, suposem que per això es diu avenc bonic.
 
Avenc bonic, pou de 26 m. Al fons es veu la boca.

  
Avenc bonic, accedint al replà.