martes, 15 de enero de 2019

AVENC DEL MELIC (Mola de Fanzara)

 
“Galeria grande” en l’avenc del Melic.

Cavitat inèdita descoberta el 4 de novembre de 2018 per Cristina Gallén en la zona de la Mola de Fanzara.
Les jornades del Espeleo Club Castelló tingueren lloc els dies 1, 2, 3 i 4 de novembre a la Mola de Fanzara. El dia 4, desprès de acabar la topografia de l’avenc tres delicias, alguns de nosaltres vam realitzar una breu batuda del terreny proper a la boca d’aquest. Cristina localitzà un menut forat amagat baix d’un ginebre i pràcticament impenetrable. Es realment difícil trobar un forat tan diminut com aquest i mes encara a la Mola de Fanzara, una zona que ha sigut objecte de multitud d’aplecs, trobades, exploracions i prospeccions espeleològiques des dels anys 60. Zoraida per la seua part també localitzà una boca. Esta entrada es mes gran, de 1,0 x 1,0 m., i dona pas a una menuda cavitat. Es tracta de la M-18 o sima de los Pacos, coneguda des de fa molts anys.
Els companys moguts pels crits d’alegria ens arrimem a veure el forat trobat per Cristina, que passa a ser la M-26 o Avenc del Melic.


Entrada primitiva de l’avenc del Melic.

Per l’excessiva estretor del forat nomes Cristina i Luis aconseguim entrar. Ens trobem en una fractura que continua cap al SO, però una estretor que tenim que desobstruir ens impedeix passar. Una vegada ampliada l’estretor arribem a un eixamplament de la fractura, on s’obri una vertical que caldrà equipar. No obstant Luis desgrimpa el pou, que te 7 m. de fondària, i explora la pràctica totalitat de l’avenc. Deixa per explorar dos ramals situats al NE de la base del pou de 7 m. Luis li calcula uns 80 m. de recorregut. A mes a mes la zona final de la fractura es un lloc voluminós i recobert per blanques colades.

Abans d’eixir es comprova que el sostre a la base del ressalt d’entrada esta format per blocs inestables que amenacen en col·lapsar. Tornarem per ampliar la boca, explorar a fons la cavitat i realitzar l’alçament topogràfic.

 
Boca desobstruïda de l’avenc del Melic.

El dissabte 1 de desembre de 2018 tornem Cristina, Zoraida i Luis per acabar la feina i fer la topografia. Primer topografiem la xicoteta cavitat M-18 localitzada per Zoraida, pero coneguda des de fa molts anys. A continuació anem al avenc del Melic i obrim una nova boca just al costat de l’entrada primitiva, així també deixem la zona mes estable. Desprès equipem el pou de 7 m. en 2 spits. Finalment re-explorem la cavitat topografiant-la.

Primer revisem el sector SO, que ja havia sigut explorat per complet per Luis el 4 de novembre. Desprès explorem i topografiem el sector NE amb els seus dos ramals que restaven encara verges. Finalment la cavitat té un recorregut de 107 m. i una fondària de -32,7 m. Tot un èxit pera ser la Mola de Fanzara.

 
Cristina i Zoraida a la “Galeria grande”.

AVENC DEL MELIC
Situació:
La boca de l’avenc es troba a la vesant sud de La Mola de Fanzara, ja en la caiguda cap al barranc que limita la Mola pel sud i uns metres per baix de l’avenc tres delicias.
Coordenades UTM – Datum ETRS89: 30 S X-728214 Y-4430689 Z-554 m.

Descripció:
Boca oberta artificialment de 0,6 x 0,4 m. que dona pas a un ressalt de 2 m. A la base ens trobem en una fractura de orientació SO-NE. En direcció SO existeix una estretor seguida d’un ressalt que ens deixa a la capçalera d’un pou de 7 m. A la seua base en situarem al mig d’un diàclasi d’orientació SO-NE. En direcció SO avancem per una galeria ampla amb les parets cobertes per blanques colades i amb un parell de desfonats al terra. Mes endavant es presenta una estretor que precedeix un ressalt de 6 m. Aquest es pot desgrimpar, però també es pot instal·lar corda en un ancoratge natural. Baix del ressalt la fractura continua superant varies estretors i amb el sostre mes baix. Així arribem a la part final de la fractura, anomenada galería grande, amb una amplada màxima d’1,3 m. i una alçada de 10 m. A la part final una rampa seguida d’un estret ressalt ens deixen a la cota de -32,7 m. enun xicotet espai on la fractura es tanca quasi per complet. En tot aquest sector hi ha abundant corrent d’aire, que prové de menuts orificis existents a la part alta del diàclasi que deuen de connectar amb l’exterior. Aquesta corrent fa que les colades que cobreixen les parets es presenten seques.

Pou de 7 m.

Des de la base del pou de 7 m. i en direcció NE avancem per una ampla galeria fins trobar-nos un gran bloc que tapona la galeria i que deixa un estret pas per la seua dreta. Una vegada superat baixem un ressalt i arribem a una zona ampla on la galeria es bifurca: Cap al SO unes rampes i escalons ens duen a un cul de sac entre blocs a la cota de -22,3 m. Cap al E una estreta rampa i una parrell de curts ressalts ens permeten assolir una curta però ampla galeria excavada a favor d’un pla d’estrat (secció x-y de la topografia), a la cota de -24,5 m.

Topografía:
 

Espeleometria:
Recorregut:................... 107 m.
Recorregut en planta:..... 78 m.
Fondària:.................... -32,7 m.

AVENC M-18
Situació:
La boca de l’avenc es troba a la vesant sud de La Mola de Fanzara, ja en la caiguda cap al barranc que limita la Mola pel sud i uns metres per baix de l’avenc del Melic.
Coordenades UTM – Datum ETRS89: 30 S X-728224 Y-4430683 Z-548 m.


 
Boca de la cavitat M-18.

Descripció:
Anomenada també com a sima de los Pacos i coneguda des de fa molts anys.
Boca de 1,0 x 1,0 m. en disposició vertical que dona pas a una saleta en la que s’obri un ressalt de 2 m. Baix del ressalt la saleta es presenta plena de pedres i amb una pendent cap al nord. Cavitat ubicada sobre una fractura direcció SO-NE.

Topografia:
Espeleometria:
Recorregut:...................... 7 m.
Recorregut en planta:....... 5 m.
Fondària:...................... -3,7 m.