martes, 27 de abril de 2021

Avenc Figa estreta (Llucena)

 

La boca de l’avenc de Figa estreta (Foto: J. Gilabert).

 

Tot començà quan Octavio, del Club de Muntanya de Llucena, un dia caminant per les proximitats de l'avenc de la Figa, junt a Nando Falomir de Figueroles i Marc Gascón, localitzà un foradet molt menudet i roblid de pedres. Aquest forat estava a menys de 50 m. de la boca d'entrada a l'avenc de la Figa, màxima fondària provincial. Octavio Bartoll va tindre molt bon ull. Per la proximitat a la Figa l'avenc es batejà com a Figa estreta.

 

Lee desobstruint la boca de Figa estreta.

 

Després d'una primera jornada de desobstrucció duta a terme per Nando Falomir i Marc Gascón, ens van mostrar el forat a Lee i a Luis Almela. Eixe mateix dia, a banda de veure el forat, continuem amb la desobstrucció, mes que res per fer un tanteig. Les possibilitats son enormes, ja que es situa sobre la mateixa fractura on s’obri l’Avenc de la Figa.

 

Gran moment !! Nando es el primer humà que entra en Figa estreta.

 

Finalment el 20 de juny de 2020 podem ajuntar-nos Lee, Nando i Luis i desobstruir l'avenc. Al veure que la boca es molt estreta optem per obrir una nova boca a dos metres de la de Figa estreta. Durant aquesta satisfactòria jornada acabem de desobstruir la boca i endreçar-la.

 

Nando baixant un dels pous de la via de -81 m.

 

A continuació ens disposem a explorar el nou avenc. La cavitat comença estreta, però desprès es fa mes còmoda. Explorem la via que considerem mes directa. Baixem un seguit de pous i la cavitat pareix no acabar. Per fi, baix d’un pou en forma de tub, assolim el fons de la via a la cota de -81,1 m., tot un èxit. Al eixir fem topografia d'aquesta via. 

Detall d’un macarró amb excèntrica.

 

Però la cavitat te altres possibilitats, per lo que volem tornar a revisar algunes incògnites. Es el 25 d'abril de 2021 quan tornem Lee Galea, Josep Gilabert i els germans Joaquin i Luis Almela. La via explorada el juny passat anava cap al nord de la fractura. Així, en aquesta jornada muntem un passamans en una cota pròxima a -20 m. i comencem a baixar diversos pous, sempre pendulejant cap al sud.

 

Luis muntant un passamans el 25 d’abril de 2021 (Foto: J. Almela).

 

La base de la via explorada assoleix els 58 m. de fondària. Allí Luis força un pas estret situat en alt i d'uns 5 m. de longitud. A l'altra banda de la estretor franqueja un pou i troba un spit. No ens ho podem creure, però acabem de connectar amb l'avenc de la Figa. Luis encara puja fins la base del pou d’entrada per confirmar la connexió.

 

Luis en la Figa.

 

Eixim desinstal·lant i topografian la nova via que connecta amb la cavitat mes fonda de Castelló. També fem poligonal exterior entre les boques que ens dona com a resultat que la boca de la Figa està situada 0,9 m. mes alta que la de Figa estreta.

 

Lee pujant un dels pous de la via de -58 m.

 

La cavitat continua en exploració, ja que tenim que eixamplar alguns pas i reforçar les instal·lacions entre altres feines pendents. Pròximament finalitzarem les feines en la cavitat i presentarem una publicació com cal.

 

Passamans de la via de -58 m. (Foto: J. Gilabert).