sábado, 24 de abril de 2021

INAUGURACIÓ CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE L’ESPELEOLOGIA (VALLIRANA)

 El passat dijous 22 de abril es va inaugurar el Centre d’Interpretació Infantil de l’Espeleologia a la localitat barcelonesa de Vallirana. Un racó on explicar i experimentar una idea senzilla però ben il·lustrada de la vivència de l’espeleo per als mes menuts. Consta de panells explicatius amb fotografies variades i unes gateres per passar a través d’unes estretors selectives, que donen un toc de atractiu infantil al centre, ja que permet iniciar-los en el pas per llocs estrets a mode de joc.


Presentació de l'acte a Vallirana


Per part del Centre Excursionista de Vallirana, la secció d’espeleologia Ordal, ha fet de les seues instal·lacions, el lloc per oferir aquesta vivència i conèixer l’esport en varies de les seues vessants, tant esportiva com la mes rica, la científica.

Placa conmemorativa de l'acte inaguratiu de descoberta


Van estar presents entre d’altres: Eva Martínez l’alcaldessa de Vallirana, Lluis Domingo president de la Federació Catalana d’Espeleologia i Victor Ferrer promotor de la part gràfica i creador dels panells.

Material dels inicis de l'espeleología


El conjunt es format per dos sales, una mes introductòria, que mostra que es l’espeleologia, l’equip, els orígens amb algun objecte històric i breu explicació de seguretat i bones pràctiques. 

El Victor passant la estreta gatera


Com a nexe d’unió hi ha 4 tipus de gateres que posen a prova als visitants, no sols el mes menuts sinó qualsevol que s’ho proposi. Ací va obrir el pas l’alcaldessa, passant la primera de totes, bona mostra i exemple.


Gateres de reduïdes dimensions en la exposició


La segona sala, mes ampla, consta d’un gran panell on es resumeixen totes les possibles obstacles i escenes habituals al mon sencer, recopilació de fotografies tant interiors com exteriors molt ben organitzades, simulant estar en la cova. Així també mostra algunes de les grans cavitats de Catalunya, materials geològics, resumides tant amb la topografia com amb fotografies esplèndides.


Panell central de l'exposició

Per concretar una visita o obtenir més informació cal que us poseu en contacte amb el CEV al Tel. 93 683 26 61 o Correu electrònic:  cev@cevallirana.cat .