lunes, 9 de agosto de 2021

NITS DE LES RATES PENADES AL MOLI DE LA FONT (CASTELLÓ).

Des de l'Ajuntament de Castelló, s'organitza aquest mes d’agost al costat de la Fundació Limne el cicle d’activitats d’educació ambiental de les Nits de Rates Penades en el paratge del Molí la Font amb l'objectiu de donar a conéixer la colònia de rates penades que hi ha en una cavitat subterrània. Els assistents aprendran com s’estudia aquest mamífer a través d’estacions d’escolta amb detectors d’ultrasons. Les jornades seran els divendres 13, 20 i 27 d’agost, a partir de les 20.30 hores. Les especies de rata penada protegides son el rat penat "ratonero patudo" i el "mediano de herradura". 


En aquest paratge trobem el manantial del Moli la Font o Font de la Reina, que presenta un caudal mijà de 50 l/s, que és regulat per sondejos. Aquest es propietat del "coto Arrocero" i les seves aigues s'usen per a regar una extensa zona de l'horta de Castelló. En el  manantial trobem un túnel artificial de 276 metres que es va excavar a mitjans del segle XX per buscar un major caudal d'aigua. 



Aquesta iniciativa és el segon any que es porta a terme, com a manera de “involucrar a la ciutadania en la conservació i millora dels espais naturals i la seua biodiversitat”, i posar en valor l’existència en el Molí la Font d’una de les colònies de rates penades més importants del continent europeu, amb 1.500 exemplars.

Amb aquesta activitat la regidoria pretén vincular a la ciutadania amb un mamífer que és considerat espècie amenaçada, difondre la varietat de rates penades de la zona urbana i periurbana de Castelló i aconsellar a la població en accions de lluita biològica contra plagues mitjançant la col·locació de caixes refugi a la seua casa. Actualment el Paratge del Molí la Font es troba tancat i no és permet accedir al seu interior. Anys enrere era una zona molt visitada i estimada per la gent de Castelló, usant la gran bassa que forma el manantial per al bany.


La convocatòria es farà a les 20.30 hores; la primera part contemplarà una a part teòrica, i en la segona ja de nit, es duran a terme les estacions d’escolta amb detectors d’ultrasons.L’activitat està adaptada a la situació de la pandèmia, amb aforament limitat i grups reduïts. Més informació i inscripcions en limne@limne.org o a través del telèfon 635475706