domingo, 12 de diciembre de 2021

LLIURAMENT DEL PREMI VICENT VENTURA A JOSEP LLUÍS VICIANO AGRAMUNT (DESEMBRE 2021)

El passat 1 de desembre, li van lliurar el premi Vicent Ventura a Josep Lluís Viciano Agramunt, soci de l'Espeleo Club Castelló i personatge imprescindible si vols conéixer l'espeleologia castellonenca. Cap espeleòleg en Castelló ha tingut una trajectòria tan llarga i prolífica com Pepe Viciano, que amb els seus 65 anys d'activitat, publicacions, notes preses, escrits i observacions de camp, el fan un autèntic llibre obert. A més de la seva memòria que el fan recordar i narrar amb senzillesa topònims, exploracions, detalls de cada racó de la província, vivències amb masovers i activitats viscudes amb vàries generacions d'espeleòlegs. Els que el coneixem, hem compartit i seguim compartint moltes hores sota terra, hem aprés d'ell un mode d'entendre l'espeleologia que ens ha marcat profundament.


Els premis vicent Ventura varen ser instaurats per la Universitat de València el 1998, any de la mort del periodista, polític i activista cívic Vicent Ventura. Els guardons s’atorguen a persones  o col·lectius que s’han distingit per la seua trajectòria cívica i de compromís amb la cultura i la llengua del País Valencià

El castellonenc Josep Lluís Viciano Agramunt fou un dels participants en el ‘viatge dels tretze’ al Principat de Catalunya organitzat per Joan Fuster l’any 1960. Aquell any va inaugurar ‘el foc de la nit de Sant Joan’, al cim del Tossal Gros. A la Diputació de Castelló va ser un col·laborador estret de Francesc Esteve, en la seua gran obra de recuperació del patrimoni arqueològic. La passió per l’arqueologia l’ha combinada amb l’afició per l’escalada i l’espeleologia. Va ser l’animador d’aquestes especialitats al Centre Excursionista de Castelló, en la revista del qual, ‘L’estel’, ha estat el col·laborador més prolífic.




Viciano, que es manté en actiu en el camp de l’espeleologia, és el principal col·laborador –indefectiblement en català– de la revista ‘Berig’, que publica anualment l’Espèleo Club Castelló, que també va contribuir a fundar. Pioner en el traçat de les vies d’escalada del pic de Penyagolosa, posseeix la titulació Universitària Sènior UJI (2004). La Societat Castellonenca de Cultura li ha publicat ‘Per cingles, avencs i masos’ (2010).


Més informació sobre aquest reconèixement a Pepe Viciano:

https://www.imatgies.com/2021/12/josep-lluis-viciano-premi-vicent-ventura-2021/

https://www.uv.es/uvweb/uv-noticias/ca/noticies/lliurament-premis-vicent-ventura-tempir-josep-ll-viciano-2021-maria-conca-gustau-munoz-2020-1285973304159/Novetat.html?id=1286198766442&plantilla=UV_Noticies/Page/TPGDetaillNews