miércoles, 27 de julio de 2022

Font de la Murta (Nules)

  

Galeria interior de l’ullal o Font de La Murta.

 

La Font de La Murta es una surgència càrstica de gran importància dintre del context de la Serra Espadà. Pues aquesta font drena una gran àrea de terreny situada al sector sud-oriental d'aquesta unitat.

Hi han registres i informació oral que ens parlen de que en la Font de la Murta hi havia una cavitat de gran envergadura. Inclús ens parlen que fou un amagatall a la guerra civil espanyola, amb una gran quantitat de gent refugiada allà dintre. Altres parlen de certes similituds amb la veïna cova de Sant Josep de la Vall d'Uixó.

 

Boca de la cavitat en l’actualitat.

 

Però malauradament, tan com ens han indicat els propietaris del terreny on es troba aquest ullal, aquella cavitat va quedar ensorrada. Suposem que el que es va ensorrar va ser la zona d'entrada. A dia d'avui hi ha un habitatge situat sobre on suposadament es trobava l'entrada a aquesta gruta.

Lo que queda actualment (any 2022) es un ullal que es penetrable en els seus primers 26 m. També existeix un estret pou en les seues rodalies, així com un important pou de reg: el motor de la ratlla. Aquest ullal sols s'activa després de fortes pluges, generalment quan tenen lloc les típiques llevantades del litoral mediterrani.

Galeria amb un marcat origen tectònic i amb sediment arenós al piso.

 

La Font es situa a la partida de La Murta i al final del camí de la Murta. Per pocs metres està situat a terme de Nules, just a la ratlla amb el de La Vilavella, població mes propera a la cavitat. Les seues coordenades son les següents: Datum ETRS89: Fus:30 S   X-739780  Y-4415221  Z-73 m.

 

Topografia de la cavitat.

 

La cavitat te una boca de 1,5 x 1,1 m. (ample x alt) que dona pas a una curta galeria de 6 m i orientació sud-oest que es creuada per un altre conducte perpendicular de 15 m. de desenvolupament. Aquesta segona galeria finalitza amb un ressalt vertical impenetrable amb un toll a la seua base. La cavitat mostra clares marques de funcionament com a conducte forçat, originat sobre discontinuïtats tectòniques.

El recorregut de la cavitat es de 26 m, el desnivell de 11 m. (-8,8 / +2,2) i el recorregut en planta de 22 m.

La topografia fou realitzada pels germans Juan Maria i Luis Almela al febrer de 2022.

 

Boca de l’ullal.