viernes, 31 de diciembre de 2010

CAVITATS DEL MASSIS DEL GARRAF I ORDAL

Per acabar bé l'any, teniem previst una sortida al massis del Garraf, emblemàtica zona kàrstica situada al sud de Barcelona que esta farcida d'Avencs. Açí es on es va iniciar l'espeleolgia en Catalunya a finals del segle XIX i més tard a la resta d'Espanya.

Accedint a les cavitats

El dia 28, vam visitar el Avenc de les Banderes, una petita cavitat.

Pou de 8 en l'Avenc de les Banderes

Després anàrem a l'Avenc de la Ferla. Aquesta cavitat te molta història i és força interesant. La boca es molt atractiva i dona pas a un pou de 92 metres, amb una instalació ben fraccionada que va pegada a la paret.

Pou d'entrada a l'Avenc de la Ferla

Baix del pou, descendirem un atractiu meandre molt erosionat per on bufa un poc d'aire que als pocs metres dona a un segon pou de 47 metres. Aquest pou no és tan atractiu com el primer. Ací un petit pouet d'uns 8 metres permet arrivar a un "cul de sac" on finalitza la cavitat. La continuació la trobem en una gatera situada al costat de l'últim pouet.

Pou de 47 metres


Gatera que accedeix a la vía remuntant.

Per ací accedim a una serie de pous remuntants i descendents que ens permeten arrivar al punt més profund de la cavitat. També pujarem uns quants pous de les vies ascendents, sense arrivar dalt del tot. La visita a aquesta cavitat va durar unes 6 hores.

Al día següent visitarem el Avenc de l'Averdo, el Avenc dels Geolegs, el Avenc Font i Sague o de l'Arcada Gran i el Avenc dels Topografs. Entre aquestos avencs destaca el avenc de l'Arcada Gran, amb el seu pou de 102 metres.

Avenc de l'Averdo


Avenc dels Geolegs

l'Arcada Gran, prop de l'avenc del mateix nom.

Petita escalada al fons de l'avenc de l'Arcada Gran.


En l'Avenc dels Topògrafs


El día 30 , ja de tornada cap a Castelló, quedarem en l'amic Ismael Rivero, per a que ens ensenyara un avenc de Santa Magdalena del Pulpis. En aquest Avenc topografiarem 64 metres de recorregut verges.

En la Boca de la cavitat.