jueves, 1 de noviembre de 2018

ESCALADA A LA SALA DEL 4 (SIMA POSOS)


Aquestes cròniques van a continuació i solapades amb les del Trop-plein del 2on sifó.

 
Jesús baixant el pou escalat

24 de març de 2018.
Desobstrucció del pas del Trop-plein – 11ena jornada i descobriment de unes xemeneies a les galeries del 4.

DESOBSTRUCCIÓ DEL PAS DEL TROP-PLEIN

Entrada de 7 h. 45 min. realitzada per Jesús i Luis. Entrem pera liquidar el pas del trop-plein i explorar el que puga vindre darrere. A les 8:10 am. entrem en cavitat. Parem a agafar temperatures i conductivitat de les aigües en tres punts de la cavitat i en 50 min. ens plantem davant del 3er pas del trop-plein. Anem fent relleus: primer colpeja Jesús i desprès Luis. El pas mos dona mes feina de la que pensàvem i ens costa 1 h. 30 min. superar-lo. Darrere trobem una curta galeria en forma de diàclasi de 5 m. Es el lloc mes còmode de tot el trop-plein, ja que per fi ens podem posar drets.

El conducte al final es tanca i hi ha un forat al piso, però també esta tancat per sediment. Veiem que està tancat per tots els costat, però no ens conformem i en la part final comencem a treure sediment del terra i també pedres de la paret final. Estem 1 h. aprox. treballant i finalment desistim. Arrepleguem totes les ferramentes menys el perpal i eixim fen topo i fotos del trop-plein. La galeria nova resulta ser de 18,2 m.

 
Pas estret que ens barra el pas el dia 24 de març.

DESCOBRIMENT D’UNES XEMENEIES A LES GALERIES DEL 4

Improvisem una nova zona per prospectar. Eixim cap a les galeries del 4, ja que volem reconèixer la sala que hi ha al final del ramal est. Abans de superar el laminador sifonant esmorzem i deixem quasi tot el material, a excepció d’una aixada i la pota de cabra. Una vegada en les galeries del 4 Jesús observa un laminador ascendent que hi ha en el primer colze de la galeria, però el deixem pera un altre dia. En la famosa sala furguem per tots els racons comprovant que hi ha molt de material clàstic que ho tapa tot. No es veu cap lloc on començar a desobstruir.

Finalment en una zona alta i a la paret est, trobem un diàclasi ascendent just darrere de 2 passos estrets entre blocs. Escalem esta primera vertical i dalt s’obrin algunes fractures que presenten una clara formació per dissolució. Algunes tanquen al sostre per cúpules. Però finalment trobem un pas en alt i que tindrem que ampliar per poder superar. Darrere del pas es veu un espai ampli. En un poc de sort podem trobar un sector horitzontal, ja que ens troben a la mateixa cota que les galeries del cordovès. També esta l’opció de baixar fins l’altre costat del caos de blocs que tanca la sala Filo i retrobar el riu.

Eixim desinstal·lant i traient les ferramentes que duien al trop-plein des del mes d’octubre. Tornarem a les galeries del 4 i també a bussejar els sifons de les Ensomniades. Un altra opció es desobstruir el xicotet pas del trop-plein que dona l’aigua.

 
Ràpel a l’escalada del 4.

14 de Abril de 2018.
Escalada a la sala del 4.

Entrada de 8 h. 20 m. realitzada per Jesús i Luis Almela. Avui anem a superar el xicotet pas penjat que vam trobar a la part alta de la sala del 4 i a continuar escalant sempre que trobem alguna zona ascendent. Entrem prou directes, però de camí agafem temperatures i conductivitats de l’aigua. En el riu del fang aprofitem per tallar i recuperar el restos de corda que sobrava de les 2 cordes que baixen del pisos superiors.

Una vegada en punta clavem un monti a la zona on es troba el pas penjat, i a aquest li pengem una escaleta. D’aquesta forma podrem ajudar-nos per pujar a l’alçada del pas i poder ampliar-lo i superar-lo. Una vegada superat eixim a una repisa al mig d’una fractura que continua tant cap amunt com cap avall.

Primer davallarem el pou, que es possible que torne a arribar a la sala del 4, ja que hem pujat molts metres des de la seua base fins on estem ara. El pou baixa enrampat i presenta una nova repisa on hi ha un creuament de fractures. Continuant per la fractura principal trobem un balcó sobre una sala gran, que creiem que es la sala del 4. No obstant baixem per confirmar-ho.

 
Vista de la fractura escalada des de la repisa de dalt.

Desprès revisem la fractura perpendicular a la principal. Per uns passos estrets arribem a baixar uns metres asomant-mos a la sala Filo, però ja no continuem baixant, ja que es tracta d’un nou curt-circuit que no ens soluciona res. Ja existeix un pas que uneix la sala Filo i la sala del 4; un pas localitzar durant l’exploració d’aquestes galeries a l’any 2010. Tan sols ens resta mirar d’escalar la fractura principal cap amunt.

Comencem l’escalada i observem una saleta amb un bon espai situada uns 5 metres mes amunt. Però abans d’alcançar-la se’ns trenca la broca i ens quedem amb les ganes. Era qüestió de 20 minuts o mitja hora el arribar a la sala, però sense broca no podem. Deixem els trastos en punta tindrem que tornar a acabar l’escalada. Baixem topografiant la via per la qual hem pujat aquest mati, pues deixem per topografiar la via del pou, ja que el pou el deixarem instal·lat el pròxim dia a la vegada que el mesurem.

 
Jesús al cap d’amunt de l’escalada.

26 de Maig de 2018.
Escalada a la sala del 4.
Participem de nou Luis i Jesús Almela, en una visita d’exploració de 10 hores i 10 minuts. La feina que ens queda avui es continuar amb l’escalada del 4 fins a dalt. Desprès si sobra temps podem revisar altres zones de la caverna.

Una vegada en punta continuem l’escalada. En poc de temps arribem a la saleta superior, que no es mes que una petita repisa. Des d’ací la fractura encara pujar 4 o 5 metres mes, però va tancant-se fins fer-se impenetrable. El que observem es una gran repisa penjada a la mateixa alçada on ens trobem. Fem un flanqueig per arribar a ella. De la gran repisa hi ha una bona vista de tota la fractura que hem pujar. La fractura baixa enrampada fins la sala del 4 que es veu baix nostre. Hi ha uns 25 metres fins el piso.

Repleguem el material i anem baixant per la fractura deixant instal·lada una corda des de la part alta de l’escalada fins la sala del 4. També aprofitem per agafar dades topogràfiques d’aquesta via. En total hem afegit 47 m. nous a la topografia. Per tant la cavitat té ara un recorregut de 3.687 m., mentre que el desnivell continua sent el mateix.

Eixint cap a l’exterior aprofitem per revisar algun sector de la cavitat.

 
Escalada del 4.

DESCRIPCIÓ DE LA SALA DEL 4 I L’ESCALADA

La galeria del 4 constitueixen un pis superior al conducte principal, i actualment actiu, que es el riu del fang. El meandre de la galeria del 4 està excavat a favor de varies fractures que es creuen en angle de 90º. L’últim gir s’anomena “la Tisora” i dona pas a una fractura mes ampla i molt mes alta que el meandre del 4, on predomina el fenomen tectònic respecte al de dissolució - corrosió. Aquesta galeria fou explorada per primera vegada el 12 de juny de 2010.
Des de la Tisora en direcció est la fractura desemboca en una gran sala amb el sostre a gran alçada: aquesta es la sala del 4 i la fissura que puja fins el punt mes alt de la estància ve a ser l’escalada del 4. En aquest punt es creuen varies fractures creant un espai amb molt de material clàstic.

 
Topografia del nou sector.

A la part alta de la fractura podem pujar per l’escalada o be per entre els blocs i el sediment podem arribar fins la part alta de la sala i allí per mig d’unes fractures secundaries podem escalar fins una estreta finestra que ens connecta en la fissura principal. Tota questa zona ha estat afectada per processos de dissolució – corrosió ampliant d’aquesta forma els conductes tectònics preexistents. El punt alt del diàclasi es situa a la cota de -29 m. des de la boca d’entrada.

 
Alçat complet de la Sima Posos. S’inclouen els nous sectors descoberts desprès de la realització de la topografia als anys 2010 – 2011. Aquestos sectors nous son: la Chimenea chocolate, la galqueria blanca, la sala de l’Enllaç, les galeries Ensomniades i l’escalada del 4.

Exploració i topografia: Jesús i Luis Almela Agost.