jueves, 21 de junio de 2018

SIMA POSOS – TROP-PLEIN DEL 2on SIFÓ

El que nosaltres anomenem trop-plein del 2on sifó de la Sima Posos, ve a ser un conducte que es presentava impenetrable i que actuava com a trop-plein del 2on sifó en episodis de crescudes a la cavitat.
Al explorar les galeries ensomniades de seguida ens vam adonar de la seva importància, per lo tant la teníem com a una punta susceptible de ser explorada, en aquest cas desobstruïda. Poc vam esperar per començar la seua desobstrucció, ja que el desig per saber que hi havia darrere ens empentava a desobstruir.

 
Final de la galeria del Trop-plein del 2on sifó.

Vam tenir que invertir 11 jornades de dures feines per superar definitivament el pas. A segut sens dubte la desobstrucció mes laboriosa que mai hem dut a terme. Els primers dies vam començar amb moltes ganes pensant que en 2 o 3 jornades obriríem el pas. Però a mesura que passaven els dies ens adonàvem que l’avanç era molt lent i laboriós. Les postures en les que teníem que treballar cada cop eren mes incomodes. Els ànims en ocasions van flaquejar. Però finalment vam aconseguir superar el pas.
Durant estes 11 entrades també hem aprofitat per agafar mesures de conductivitat i temperatura de l’aigua del riu en diversos llocs de la cavitat per un estudi hidrològic que estem duent a terme.

Anem a fer una breu crònica dels treballs:

CRONICA DE LA DESOBSTRUCCIO I SUPERACIO DEL TROP-PLEIN DEL 2ON SIFÓ
Aquestes cròniques van a continuació i solapades amb les de les galeries ensomniades.

El dia 07 d'octubre realitzem una entrada a la Sima Posos per executar l’escalada al balco de les Ensomniades.
Les dos puntes que teníem pendents de la zona de les galeries ensomniades van ser atacades en aquesta entrada per Jesús i Luis. Primer vam executar l'escalada al balco de les ensomniades. De la seua exploració ja vam parlar en les memòries d’exploració de les galeries ensomniades.
http://cavitats-subterranies.blogspot.com/2018/03/galeries-ensomniades-sima-posos.html

 
Jesús treballant de valent.

Després vam començar a desobstruir el pas junt al sifó del riu. Resulta que hi ha una petita marca d’inundació just al mateix nivell on s'obri la gatera que anem a picar. Per lo que vam pensar que aquesta gatera actua com a trop-plein en episodis de crescudes. Un fet que dona punts a l’opció de que darrere hi ha continuació.
Piquem per engrandir aquest pas impenetrable. El pas es llarg, de 2 o 3 metres, però la roca esta molt fissurada i va cedint sense massa complicacions. Després d’una estona, deixem la desobstrucció per una altra ocasió, ja que no tenim mes temps. Eixim cap al exterior deixant material de pica-pica per tornar prompte. En total hem estat 8 hores 40 minuts en cavitat, de les quals tan sols hem dedicat a la desobstrucció uns 20 minuts.

El 25 d’octubre comencem amb les desobstruccions pròpiament. El primer metre del conducte es fàcil d’ampliar, però el principal problema es quant arribem a llocs mes allunyats de l’entrada del conducte, ja que no temin massa espai per treballar còmodament i tampoc tenim lloc per aprofitar l’impuls de la maça.

El 4 de novembre tornem a continuar en els treballs. Se continuen els treballs amb maça i escarpa. Avui es quan ens adonem que en els llacs l’aigua circula cap a la Sala Luque. Fins aquest moment ens pensàvem que era aigua estancada.

 
Foto del 16 de desembre de darrere de la estretor.

El dia 16 de desembre agafem dades topogràfiques des de la mateixa boca fins la sala gran per calcular la fondària real de la cavitat amb el Disto que es molt mes exacte que amb el clino manual. Resulta ser que la fondària del 2on sifó riu Avall ens ha donat -76,9 m. en el Disto, mentre que en les mesures agafades al 2011 amb clino manual ens va donar -76.7 m. Un error de tant sols 0,2 m. ens demostra la fiabilitat de les dades mesurades per nosaltres en 2010-2011. Mes endavant pensem fer el mateix pera la cota superior de la cavitat i alguns punts mes de la cavitat que presenten interès.

Després des de l’entrada al sifó Ana per baix de la sala comencem la topografia completa de la sala gran de dalt, ja que aquest ramal no fou topografiat en el seu dia, tan sols vam agafar dades de la topografia del 2002 per afegir-les a la nova topo. Ara mesurem correctament aquesta sala que resulta ser de 25 x 19 x 18 m. d’alçada. Continuem topografiant l’accés a les ensomniades per la sala, que ens quedava pendent de topografiar per la seua estretor extrema. Ara amb estes dades podem afirmar que tot lo explorat esta topografiat, el 100%.
Aixina la Sima Posos te un recorregut de 3.622 m. una fondària de -76,9 m., desnivell de 111,9 (-76,9 / +35) i un recorregut en planta de 3.052 m.

Després ens dediquem a desobstruir en el trop-plein del 2on sifó durant unes 4 horetes. Avancem bastant i aconseguim arribar en el braç al final del pas estret, per lo qual passem la càmera i fem algunes fotos de lo que hi ha darrere. Resulta que tenim continuació. Aquest fet ens motiva a continuar treballant en mes ímpetu si cap.

 
1er pas estret del Trop-plein vist des de dins.

El 21 de desembre tornem. Nomes entrar es fa un canal de desaigüe als tollets de la via dels tollets pera intentar baixar en seu nivell i evitar mullar-se al passar; i sobre tot que no es banyen les saques quant duem taladros i demes coses electròniques. Açò es va fer fa uns anys però desprès de passar la gent el canal de desaigüe va quedant tapat i l’aigua en noves tempestes torna a omplir els tollets. En aquesta ocasió s’ha intentat fer el canal per un costat de la galeria per a evitar el seu currullament. Ja vorem la seva evolució en uns mesos.
Desprès ens dirigim al trop-plein i dediquem la jornada a desobstruir durant unes 3 hores. Sobre tot s’amplia la zona d’accés a l’estretor. D’aquesta forma es pot treballar millor en la zona mes estreta i limitant.

El 22 de desembre es torna. Es lleva molt de material de la zona del piso ampliant el conducte cap a baix. Les perspectives son molt bones perquè ens estos dos dies s’ha avançat molt.
Al eixir, amb el taladre s’aprofita per fer un forat pera un desviador amb un tros de cordino. Aquest desviador queda muntat en la capçalera de la primera tirada del pou de 23 m. per evitar fregament.

 
2on pas estret del Trop-plein vist des de dins.

El 26 de desembre continuem. Ara el pas es molt incòmode d’ampliar i la roca es prou dura. Encara així es lleva bastant de material. Joaquin a aprofitat per forçar, però no es possible encara el pas. En una jornada o dos mes ja podrem passar, pues ara si que queda poc per permetre-mos el pas.

El 11 de gener comença el 2018 en Posos. El tram pel que estem desobstruint es molt estret, les postures son molt incomodes i no es pot colpejar amb molta força.

No tornem fins els dia 20 de gener. Desprès dels treballs ja quasi es pot passar. Ara sols cal llevar una capeta de 2 o 3 dits de la paret esquerra i podrem passar al altre costat. Avui hem fet molta feina.

Tornem el 03 de febrer. Primerament realitzem la topografia la Sima Posos-2, una petita cavitat accessòria situada a escassos metres de la boca de la Sima Posos. Desprès ens dirigim fins la punta del trop-plein de les ensomniades, però avui entrem un perpal de 1,5 m.
Una vegada en el pas del trop-plein, dediquem 6 h per picar i ampliar el pas. Quant duem ja 6 h. treballant el pas, Luis força la gatera i aconsegueix superar-la. Hem dedicat 9 jornades per poder aconseguir-lo i unes 35 hores de treball efectiu, molt bestia.

 
3er pas estret del Trop-plein vist des de dins.

Darrere del pas hi ha un estret conducte de sostre baix i amb el piso cobert de sediment. Però lamentablement aquest conducte s’estreta als 2 o 3 m. de l’estretor desobstruïda. No obstant el estretament es molt puntual i en una jornada podrem ampliar-lo. Darrere del estretament es veu que la galeria es practicable, estreta però practicable, inclús pareix que ens pugem posar drets. I a mes a mes es veu una finestra dalt d’una duna i darrere pareix que hi ha volum. Estem de sort, tanta feina tindrà la seua recompensa.

Luis trau algunes pedres del piso i també molt de sediment, ja que es angoixant treballar allà dins. Es molt complicat donar-se la volta, però es pot fer. Desprès entra Jesús i veu la mes que possible continuació i continua traient pedres i sobre tot sediment del piso. Avui hem fet mes confortable el lloc pera picar, però ja no queden massa forces per seguir treballant. Dediquem 1 hora i 20 minuts a preparar aquest 2on pas i ho deixem pera una altra jornada.

 
Planta de la galeria del Trop-plein i la sala Luque.

Es el dia 23 de març quan tornem a picar al 2on pas del trop-plein. En 45 min s’aconsegueix superar el pas. La paret de la esquerra i el sostre esta format per roques enganxades pel fang. Estes cauen ràpidament per la qual cosa es supera el pas en tan poc de temps.
La continuació del conducte es cap amunt pujant una rampa de sediments. Però a ma esquerra hi ha un fissura de menys de 10 cm. que baixa, i al llançar una pedra cau al aigua a uns 2 o 3 m. mes avall. Podria ser el riu darrere del 2on sifó. Però la fissura es tan estreta que no convida a desobstruir.

Se continua pel ramal ascendent que de seguida torna a presentar un pas reduït pera desobstruir; aquest es el 3er pas del trop-plein. Sembla que nomes caldrà treure sediment, però baix del sediment hi ha roques. Darrere s’aprecia que el diàclasi que forma els 3 passos estrets del trop-plein continua en la mateixa direcció. La postura pera picar es molt incomoda, però la roca del piso que impedeix el pas es va fracturant amb prou facilitat. El sediment també va eixint ràpid. Desprès de 1 h. 30 min. desobstruint aquest 3er pas, s’abandona la desobstrucció i es decideix guardar forces pera dema i eixir. Dema en un ratet passem.

 
Planta general del sector de la Sala Gran i les Galeries Ensomniades.

El dia següent, 24 de març, entrem pera liquidar el pas del trop-plein i explorar el que puga vindre darrere. Anem fent relleus: primer colpeja Jesús i desprès Luis. El pas mos dona mes feina de la que pensàvem i ens costa 1 h. 30 min. superar-lo. Darrere trobem una curta galeria en forma de diàclasi de 5 m. Es el lloc mes còmode de tot el trop-plein, ja que per fi ens podem posar drets.

El conducte al final es tanca i hi ha un forat al piso, però també esta tancat per sediment. Veiem que està tancat per tots els costat, però no ens conformem i en la part final comencem a treure sediment del terra i també pedres de la paret final. Estem 1 h. aprox. treballant i finalment desistim. Arrepleguem totes les ferramentes i eixim fen topo i fotos del trop-plein. Resulten ser uns 18,2 m. nous de galeria. Eixim desinstal·lant i traient les ferramentes que duien al trop-plein des del mes d’octubre.

Aportem un quadre amb les dates i les hores invertides en la desobstrucció de la galeria del Trop-plein del 2on sifó:


Espeleometria de la cavitat.
Desenvolupament: 3.640 m.
Recorregut en planta: 3.347 m.
Desnivell: 111,7 m. (+35 m. / -76,7 m.)

Exploració i topografia:
Luis Almela, Jesús Almela i Joaquín Almela. - Octubre de 2017 a Març de 2018