sábado, 10 de febrero de 2018

Alguns avencs de Vilafranca del Cid


 
Avenc de Metelo.

Durant les festes nadalenques vam aprofitar per visitar algunes cavitats properes a la població de Vilafranca. El visitants vam ser Joaquin, Cristina i Luis. Es tracta de petits avencs, però son els mes representatius de la zona. Anem a descriure’ls breument.

AVENC DE METELO

Esta situat prop del cingle que cau des de la fabrica de Marie Claire cap al barranc de la Fos, en una gran cingla. Durant el seu accés pesem junt a la depuradora de la fabrica i també per un antic abocador, per la qual cosa el passeig no es molt agradable.

 
Boca de l’avenc de Metelo.

El seu accés també es complicat, ja s’accedeix baixant per una inclinada tartera. La boca queda molt amagada. L’avenc consta de dos saletes amb una cúpula de mes de 10 m. cadascuna. Una d’aquestes cúpules s’obri a l’exterior formant la boca de la cavitat. Un pou de 13 metres ens deixa en la primera de les sales. En la sala trobem restes de fem de diverses procedències, així com ossos de gossos que encara desprenen un olor desagradable.

 
Pou d’entrada a l’avenc de Metelo.

Al fons de la sala trobem una finestra penjada uns 2 metres que dona pas a la segona sala. Aquesta segona sala es presenta mes humida, amb el piso cobert de guano i amb boniques formacions que li donen atractiu a l’avenc. Es on vam estar mes estona, ja que en la primera sala l’olor no convidava a quedar-se. Aquest avenc també guarda una escabrosa historia; un veí del poble es va intentar suïcidar tirant-se al avenc. S’anomenava Metelo i el pobre va passar les seues ultimes hores agonitzant dins de l’avenc.

 
Sala interior de l’avenc de Metelo.

AVENC Nº 4 DEL BARRANC DEL FORCALL

Esta cavitat s’obri a la plataforma superior del barranc del Forcall, en la seua vesant esquerra. Es tracta d’un engolidor pel que s’infiltraven les aigües que desprès manaven per algunes de les coves de Forcall, que constitueixen les surgències fòssils d’aquestos punts d’absorció. Avui dia tot aquest sistema de drenatge ha quedat penjat i per tant fòssil. Encara que la cavitat pot actuar com a engolidor en èpoques puntuals.

 
Boca de l’avenc nº4 del barranc del Forcall.

La cavitat tenia un croquis incomplert, pues nosaltres vam accedir a zones no representades al croquis. Per tant seria interessant fer una revisió topogràfica a la cavitat, així com intentar alguna desobstrucció en la seua part final.
L’avenc esta tapat per lloses i comença amb un pou d’11 metres que al seu inici es molt estret però va guanyant amplària. Baix troben una primera planta de petites dimensions on hi havien restes orgàniques i altres deixalles com ara una cadireta de fusta.

 
Detall d’una formació a l’avenc nº4 del barranc del Forcall.

Des d’aquesta xicoteta planta podem baixar un ressalt de 3 m. fins una saleta mes ampla i amb alguns ramals molt curts i estrets. Un d’ells va ser desobstruït per Joaquin, donant pas a noves estàncies i un laminador final molt incòmode on encara seria possible una desobstrucció. Les dimensions de la cavitat son molt modestes, però encara així mostren la seua morfologia com a engolidor i també alguns recobriments de concrecions posteriors que donen el toc de bellesa al forat.

 
Luis i Joaquin a la saleta mes ampla de l’avenc nº4 del barranc del Forcall.

AVENC DEL PLA DE MOSSORRO-1

Per últim vam visitar l’avenc de la Serrà-1, del pla de Mosorro-1, del camí de l’estrella-1, o de Luis Leche; que nosaltres per augmentar la lletania li diem col·loquialment “avenc de les bombes”. Podeu trobar informació sobre la cavitat en aquest post:

Una vegada baix de l’espectacular pou de 23 m. vam recórrer l’ampla sala. En la part mes baixa vam començar a retirar blocs per intentar una desobstrucció. Vam guanyar un metre però baix continuava havent mes material clàstic. Encara que la desobstrucció sigue anecdòtica, la zona on es situa la cavitat es interessant. Ja que a uns 60 m. trobem un altre avenc, mes petit però també destacable, i entre els dos avencs hi ha una dolina força interessant.
Algun dia que tinguem poca feina podem provar sort en esta zona.

 
Avenc del Pla de Mosorro-1.