martes, 13 de febrero de 2018

SIMA POSOS-2

Durant una de les entrades efectuades últimament a la Sima Posos hem aprofitat per topografiar una petita cavitat accessòria que ja es coneixia de fa anys i que ja estava al catàleg SICE-CS, però que no tenia topografia. Es tracta de la Sima Posos-2.

 
Zona exterior on s’obri la sima Posos.

Està situada a escassos metres de la Sima Posos, al tàlveg esquerre del barranc de Vidal. Es tracta d’un xicotet forat obert entre blocs i que no presenta cap interès espeleològic. Però integrant el forat amb el sistema de drenatge existent en la zona podem entendre la seua importància. En la zona on s’obri la Sima Posos hi ha un contacte entre materials impermeables (gresos del Buntsandstein) i materials permeables i karstificables (dolomies del Muschelkalk). I es precisament en les dolomies on s’obrin les cavitats o els conductes de drenatge. Pues la sima Posos-2 poguera formar part en un passat d’aquestos conductes de drenatge superficial. A dia d’avui es presentat tapat per sediments.

 
Escletxes interiors en la zona d’absorció de Sima Posos.

La cavitat presenta una primera zona sense sostre i un altra zona subterrània que consta d’un rampa seguida d’una petita estància. El piso esta cobert per sediments i restes vegetals i les parets i sostre per grans blocs que presenten certa corrosió. El forat servirà de refugi puntual d’algun mamífer. En un extrem de la estància hi ha un petit forat impenetrable i tapat per pedres i terra. Aquest forat, per la seua proximitat, podria antigament estar comunicat amb les escletxes d’entrada a la sima Posos.

 
Boca de la sima Posos (Foto d’arxiu).

Coordenades UTM – Datum ETRS89
Fus 30 S
X: 724540
X: 4414809
Z: 364 m.s.n.m.

ESPELEOMETRIA:
Recorregut: 4,1 m.
Recorregut en planta: 3,6 m.
Fondària: -1,9 m.

TOPOGRAFIA: