sábado, 29 de noviembre de 2014

XXIII SETMANA DE MUNTANYA DE CASTELLÓ (2)

Ahir va finalitzar la setmana de muntanya amb la projecció i col·loqui de la película SOLO a carrec de Jordi Salas, que ha estat guanyadora del concurs. També es donaren els premis del concurs de fotografía. A continuació inserim unes imatges del que ha estat la setmana de muntanya d'aquest any 2014.

 
 



 



 Us esperem en la propera edició i desitjem que en aquest any hageu gaudit amb les projeccions.

miércoles, 26 de noviembre de 2014

AVENC D'EN SERENGUE I AVENC DE SOLIVA

El passat dissabte uns membres del club vam visitar dos cavitats per tal d'ensenyar les técniques de descens d'espeleología a un futur espeleoleg. Les cavitats escollides van ser l'avenc d'en Serengue a terme municipal de Cabanes, on en el seu pou d'entrada de 13 metres ens permet montar dos vies de descens.

Pou d'entrada
Després de baixar el pou sense cap problema vam visitar la resta de la cavitat, que es pot realizar sense cap corda. En ella destaquem el racons amb colades i banderes, que son molt boniques, així com el pas de la "Figa", que alguns tantejaren i uns pocs pasaren, ja que es un pas estret i molt limitant.
Colades en l'avenc d'en Serengue
Després de dinar vam anar a l'avenc de Soliva, molt a prop de l'avenc de Quiquet, en terme de la Pobla Tornesa. Aquest es un sol pou de 12 metres. Ací clavarem un spit per millorar la instal·lació i descendirem, valorant la cavitat com a bona per a iniciar-se en l'espeleologia vertical.

Avenc de Soliva

lunes, 24 de noviembre de 2014

NUEVOS CORREOS ELECTRONICOS DEL E.C.C. Y DEL SICE-CS



NOTA INFORMATIVA:
Hemos cambiado el correo electrónico del Espeleo Club Castelló. Este ahora pasa a ser el siguiente:



También hemos modificado el correo electrónico del catalogo de cavidades de la provincia de Castellón: SICE-CS. Este ahora pasa a ser:



Y como novedad hemos insertado en el blog los enlaces directos a las publicaciones del E.C.C.
Los podéis ver en la columna de la derecha, en el apartado de “NUESTRAS PUBLICACIONES”:
En esta imagen se muestra donde están estos enlaces.


Esperemos que sean de vuestro interés.

jueves, 20 de noviembre de 2014

NUEVA GALERÍA EN EL ULLAL DE MIRAVET

El pasado verano, con las largas sequias que venian ya desde el otoño, bajo el nivel de las aguas subterráneas por lo que decidimos visitar el Ullal de Miravet, interesantísima cavidad que desagua parte del pla de l'Arc. En una primera visita de reconocimiento vimos el nivel de los dos sifones. El sifón denominado por nosotros "rio arriba" estaba un metro más bajo que en el nivel indicado en la topografia, mientras que el sifon "rio abajo" estaba entre 3 y 4 metros mas bajo y dejaba al descubierto una sala de buenas dimensiones en forma de embudo con una pequeña badina en su fondo.
El denominado sifón rio arriba
Orto punto que considreamos de interés es un ramal secundario que parte a la izquierda de la galeria principal "rio arriba". Este ramal de unos 15 metros de recorrido y que se desarrolla unos metros por encima del nivel principal termina en la topografia en una charca o sifón.
 Esta charca la visitamos hasta cuatro veces durante el verano, pudiendo por fin atraversarla y forzar su continuación, con 12 metros de recorrido nuevos. Una vez la charca vacia continua dos metros más, con el techo bajo hasta llegar a un codo de la galeria hacia la izquierda (suroeste). Esta galeria, parcialmente obstruida por arenas prosigue estrecha por 4 metros, con una sección de 0,4 x 0,5 metros, hasta alcanzar una fractura donde el techo sube. En este punto se puede proseguir erguido aunque por poco tiempo ya que la galeria finaliza en una pendiente de barro, donde encontramos el techo a 3,5 metros.

Topografía de la cavidad con la zona nueva en rojo.
 
En esta ultima zona la anchura de la galeria se amplia un poco siendo esta 1,1 metros. Observando la topografia vemos que en la galeria principal también surge una corta fractura con esta misma dirección, aunque se obstruye rapidamente por arenas. Hay que destacar que lo que denominamos charca es un aporte muy pequeño a la cavidad, donde el agua circula entre las arenas y de modo practicamente insignificante.
Galería inferior de esta surgencia.
Con esta nueva galeria podemos dar por concluida la exploración de este ramal secundario.
Como curiosidad, en un dia de nuestra visita encontramos en la "charca" una almendra, que con mucha porbabilidad entraria por algún sumidero del pla de Cabanes.

lunes, 17 de noviembre de 2014

XXIII SETMANA DE CINEMA DE MUNTANYA DE CASTELLÓ.

La propera setmana del 24 al 28 de novembre tindrà lloc al teatre del Raval de Castelló de la Plana la XXIII SETMANA DE CINE DE MUNTANYA. Les projeccions seran a les 8 de la vesprà.


 A l'igual que l'any passat, aquesta es el resultat d'un concurs de pel·licules, en les que es presenten les tres finalistes. A més hi ha un quart dia amb altres dos videos presentats fora de concurs.
El repartiment de la Setmana de cine es la seguent:

DILLUNS 24
DIMARTS 25
DIMECRES 26


DIVENDRES 28

Aquest event es organitzat pel CENTRE EXCURSIONISTA DE CASTELLÓ, CLUB TREPA CASTELLET, CLUB MUNTANYA DE CASTELLÓ i L'ESPELEO CLUB CASTELLÓ.
Patrocinen L'ajuntament de Castelló, la fundació Huget, la fundació Dávalos Fletcher i la Diputació de Castelló. Aquest any col·laboren Meridiano 0, Desgrimpada i l'associació d'esclerosi multiple de Castelló.

Recordem que juntament amb la Setmana de muntanya s'organitza un concurs de fotografía de muntanya, on aquest dimecres es l'últim dia per presentar fotografies. Les bases del concurs es poden consultar en la pagina web de la Setmana:

http://www.cine-muntanya.com/cine-muntanya/Base_concurso_Fotografia..html



martes, 11 de noviembre de 2014

GALERIA VIA NORD, SISTEMA DE LA PEÑA DEL MEDIODIA. "El dia mes llarg"



El passat cap de setmana, dies 1 i 2 de novembre vam visitar el massís de Vernera, al Pirineu, amb l’objectiu de revisar algunes puntes deixades ja fa anys, sobre l’any 2002. Una d’elles era VIA NORD, on ens van dir que hi podien haver zones no explorades que deixaren fa més d’una dècada.

Llacs de entrada pel Pozo alto de la Chorrota.
Després de sortir des de Castelló cap al Pirineu el dissabte de matí, el membres de l'Espeleo Club Castelló Luis i Jesús es disposen a entrar al sistema per la entrada de Pozo alto de la Chorrota. Desprès dels preparatius penetren per la boca a les dos i quart, arribant a l’inici de la via nord després d’un hora aproximadament. Aquesta punta ofereix moltes avantatges, la principal que s’ubica bastant prop de la boca.

Galeries de la zona del Pozo alto de la Chorrota.
Ja entrant per la galeria ja explorada trobem un pouet curt que instal·lem, i ens deixa en el punt 48 de la topo, que ens desconcerta un poc, ja que hi han zones ja explorades pero no topografiades. Ací trobem un petit afluent que arriba al curs actiu de via nord, que ens acompanyarà durant tota la jornada. Es topografia un tros d’aquesta galeria afluent avall i es deixen varies zones pendent de topografiar. Desprès es reconeix la resta de les galeries de Via Nord explorades a l’any 2002.

Zona nova del curs actiu del riu de Via nord.
La estructura d’aquesta galeria, a més de la seva característica principal que es la seva direcció Nord, es un poc complexa i es compon per dos zones diferents.
La primera, situada a nivell inferior i que marca el nivell base de la zona es el curs actiu via nord, per on circula un apreciable cabal d’aigua. Aquesta es irregular ja que solament es por seguir a trams degut a que s’obstrueix per blocs en mols punts del seu recorregut. El curs actiu te una amplada de la galeria més be modesta, amb una amplada mitja de 1,5 metres. Finalment destacar que el curs actiu rep aports de l’oest, de galeries superiors. 

Gran galería descoberta aquest cap de setmana, on s'aprecia l'espill de falla.
La segona galeria va per dalt del curs actiu i es presenta en forma de galeria clàstica on els blocs interrompeixen moltes vegades les successions de sales, tenint que avançar per moments entre grans blocs. Aquesta galeria va uns 15 o 20 metres per damunt del nivell base. En algunes sales es veu de forma sorprenent l’espill de falla, que ens indica que ens trobem en una galeria condicionada per una falla.

Galería d'acces al sistema, a prop de "Les llastres".
Després d’aquest reconeixement ens decidim a explorar algunes de les puntes deixades en la topo on destaquen pous no descendits, que connecten el nivell superior amb el curs actiu. En el primer d’ells baixem un petit ressalt amb una entrada en gatera i arribem al riu, on riu avall es tapona per pedres i riu amunt seguim uns 50 metres fins trobar un altre tapó de blocs.
L’altre punt d’exploració esta més cap al nord, la zona mes al nord explorada al 2002. Allí descendim un pou de 9 metres arribant a un curs actiu, que sembla ser afluent de l’anterior i que seguim riu amunt uns 30 metres finalitzant per obstrucció de blocs. Riu avall també es tapona desprès d’unes petites cascades molt boniques.

Formacions excentriques en una zona de riu descoberta aquest cap de setmana.
Des de la sala on s’obri la capçalera d’aquest darrer pou, hi ha una petita grimpada que ens porta a noves galeries amb les característiques abans esmentades: enderrocs i l’espill de falla. Desprès d’uns metres trobem una bifurcació: amb un pou cap avall i cap amunt una galeria penjada. Explorem el pou i ens torna a dur al curs actiu via nord, que riu avall es tapona i riu amunt podem seguir uns 40 metres de males maneres fins arribar  a un taponament, on darrere dels blocs s’intueix un volum, pero la perillositat dels blocs que tenim damunt nostre desaconsellen moure’ls. Ací finalitza el nostre seguiment del riu cap amunt, no sense abans explorar una gatera amb aigua que es tanca i que deixa a l’explorador ben xop. En aquesta galeria vam veure en algun punt delicades excèntriques, així com més concreció que en altres zones de riu avall. Una curiositat que observarem al punt final de la galeria riu amunt van ser els distints materials que composen les dos parets de la galeria. A l’esquerra tenim roca arenisca marró i a la dreta calcària grisa. 

Boniques excentriques en zones noves.
L’altre punt d’exploració que consistia en una galeria penjada, vam accedir a ella mitjançant un passamà, que ens portà a una ampla galeria d’uns 90 metres amb un acusat desnivell. Aquesta galeria finalitzà de cop, en un punt final on la galeria es torna plana i el sostre baixa. Destacarem la gran magnitud dels blocs que cobreixen la galeria, blocs que es presenten coberts de argila.
Després d’aquest últim tram explorat i topografiat decidirem eixir cap a fora.

Pasamans d'acces a la gran galería descoberta aquest cap de setmana.
Gran galeria descoberta darrere del pasamans.
Finalment eixirem a l’exterior a les 8,15 del matí, després de 18 hores d’activitat dins d’aquest apreciat sistema. Vam topografiar 322 m. nous de galeries, per lo que el sistema continua creixent. Agraïm des d’ací als membres de la SIE, per deixar-nos col·laborar i gaudir de l’exploració en aquesta gran cova, que ja es troba més a prop d’arribar als 30 kilòmetres.
Finalment cal aclarir que també vam fer una troballa interessant biospeleologicament. Un coleòpter, del qual mostrem ací una imatge.

Coleòpter localitzat en Via nord.
Al carrer despres de 18 hores d'activitat i 322 m. nous descoberts.
Queda sistema per a molts anys !!!

Luis i Jesús Almela.

domingo, 9 de noviembre de 2014

EXPOSICIÓ: PISÒLITS, OÒLITS I FORMACIONS LLIURES

A continuació presentem una serie de imatgens sobre l'exposició que va tindre lloc al Museu de Belles Arts de Castelló el passat mes d'octubre.