miércoles, 31 de octubre de 2012

XVI CONCURS DE FOTOGRAFIA DE MUNTANYA

Amb motiu de la propera edició de la SETMANA DE CINEMA DE MUNTANYA que tindrà lloc a Castelló els dies 26, 27, 28 i 29 de novembre, es convoca a tothom a participar al concurs de fotografia.



Aquesta important efemèride esta organitzada per el CENTRE EXCURSIONISTA DE CASTELLÓ, el CLUB DE MUNTANYA CASTELLÓ, el CLUB TREPA CASTELLET i l'ESPELEO CLUB CASTELLÓ

 FOTOGRAFIA DE MUNTANYA - BASES

CONTINGUT
L’Organització de la SETMANA DE CINEMA DE MUNTANYA de Castelló de la Plana (Centre Excursionista de Castelló, Club de Muntanya Castelló, Club Trepa Castellet i Espèleo Club Castelló), convoca el XVI CONCURS DE FOTOGRAFIA DE MUNTANYA.

TEMA
La MUNTANYA, i totes les seues vessants esportives.

PARTICIPANTS
Podrán participar-hi tots els fotògrafs i fotògrafes que ho desitgen, sempre que siguen aficionats.

OBRES
Les fotografíes podrán ésser en color, o en blanc i negre. Cada concursant podrà presentar un màxim de 3 fotografies. No serán admesos foto-muntatges, ni fotocòpies

PRESENTACIÓ
Sobre una base dura de 30 x 40 cm, la imatge tindrà un tamany mínim de 15 x 20 i un màxim de 20 x 30 cm.

IDENTIFICACIÓ
Al dors de la fotografia hi figurarà un títol referit a la mateixa. A més, s'adjuntarà un sobre tancat amb les següents dades: en l'exterior el títol; en l'interior del sobre títol, nom i cognoms de l’autor o autora, adreça, telèfon, lloc de realització de la foto i si s’està associat a alguna entitat excursionista o fotogràfica.

ENVIAMENTS
Les obres serán entregades o trameses a:

Meridiano 0
C/ Sanahuja, 55
12004 Castelló
Tel. 964261116


TERMINI D’ADMISSIÓ D’OBRES
Fins el divendres, día 23 de novembre de 2012 a las 19 hores, a Meridiano 0.

DRETS D’INSCRIPCIÓ I JURAT
No s’ha de fer cap pagament per inscriure´s en el concurs.
El Jurat estarà format per personalitats representatives del món de la muntanya, la fotografía i la cultura.

PREMIS
Només es concedirà un premi per autor o autora. Aquests seran:
                        Un primer   premi        de        200 euros i diploma.
                        Un segon   premi         de        150 euros i diploma.
                        Un tercer    premi        de        100 euros i diploma.
                         

Els premis podrán declarar-se deserts o ser compartits exaequo. El Jurat podrà concedir tants accèssits com considere. Les obres premiades i els accèssits passaran a formar part dels fons artístics de la SETMANA DE CINEMA DE MUNTANYA de Castelló de la Plana, amb tots els drets de propietat, reproducció i exhibició. Els premis seran entregats en la jornada de cloenda de la XXI SETMANA DE CINEMA DE MUNTANYA.

VEREDICTE
Es donarà a conèixer als mitjans de comunicació i a les persones premiades abans del día 26 de novembre de 2012.

EXPOSICIÓ
L’Organització muntarà una exposició amb una selecció de les millors fotografies presentades, del 26 de al 29 de novembre de 2012, a la Sala d’Exposicions coincidirà amb el desenvolupament de la XXI SETMANA DE CINEMA DE MUNTANYA.

DEVOLUCIÓ DE LES OBRES
Les obres no premiades podrán ser recollides al mateix lloc de lliurament el últim día de proyeccións o al Centre Excursionista de Castelló C/ Jesús Martí Martín 24 bis 12006 Castelló, dimecres y divendres de 19 a 21 horas Tel: 964234490;  aquelles que hagen estat enviades per correu, no seran tornades de la mateixa manera.

NOTES
Les obres serán tractades amb cura. L’Organització declina qualsevol responsabilitat en cas de deteriorament o pèrdua. Així mateix, es reserva el dret de declarar desert, o suspendre, el concurs, en el cas que circumstàncies extremes així ho aconsellen. Qualsevol dubte no previst serà resolt per l’Organització. El fet de participar-hi implica l’acceptació implícita d’aquestes bases.


                         PATROCINEN:






COL-LABORA:


jueves, 25 de octubre de 2012

PRESENTACIÓ DE L'AVENC DE LA FERRADURA-2 EN LES XVII JORNADES CULTURALS DE LA PLANA DE L'ARC

Durant les XVII Jornades Culturals, descobrirem una cavitat encara inèdita situada al terme de Cabanes. Es tracta de l’avenc de la Ferradura 2, que va ser descobert al 2007 i explorat fins l’estiu de 2011.


 Jesús Almela, membre del Espeleo Club Castelló, ens presentarà aquesta interessant comunicació que mostrarà com han esdevingut les exploracions fetes en aquesta important xarxa de fractures amb més de 800 metres de recorregut i una fondaria de prop de 65 metres, de la qual es farà una detallada descripció física de tots els seus pous i galeries, juntament amb un estudi tectònic, morfològic i genètic que ajudaran a esbrinar els mecanismes de formació i gènesi que mostren l’evolució geològica de l’avenc des de la seva formació inicial fins a l’actualitat.
Els estudis assolits, permeten conèixer també la important vida subterrània de la cavitat i el seu endemisme l’ “Ildobates Neboti”, autentic fòssil vivent que habita aquest reducte, aixi com també les mesures preventives per a conservar els avencs de la zona i el patrimoni subterrani.

A continuació presentem el programa de les Jornades:

lunes, 22 de octubre de 2012

DOS AVENCS I UNA COVA DE LA MOLA DE CATÍ


Cova Cambra, sector SO.

El passat mes de setembre vam estar dos caps de setmana pel Massis dels Ports. Un d’ells va ser pera la II trobada d’amics espeleòlegs que van organitzar els companys de secció d’Espeleo i barrancs de la UEC de Tortosa. I l’altre cap de setmana va ser per a visitar algunes cavitats de la Mola de Catí.
 
Cova Cambra, sector SO.

Cova Cambra, saleta en la zona de pous del sector SO.

Ací us mostrem algunes fotos de les cavitats de la Mola visitades en aquest segon cap de setmana. Per tots es sabut que en la Mola de Catí hi ha un fum de cavitats, i en la major part d'elles abunden les formacions. Per lo que es un lloc molt bo pera els amants de la espeleologia.

COVA CAMBRA
 
Cova Cambra, saleta en la zona de pous del sector SO.


La primera cavitat que vam visitar va ser la Cova Cambra, la mes coneguda i visitada de totes les que hi ha per la Mola. Una cova bonica i fàcil de recórrer. Però es aquesta ocasió vam davallar el pou i els resalts següents que ens deixen en la zona mes fonda de la cavitat, en la cota de -57 m.
 
Cova Cambra, sala del sector NE.


Es una cova molt agradable de recórrer, molt aconsellable per a gent que s’inicia en la espeleologia, o pera excursionistes que mai han entrar en cap cova. Vam fer unes quantes fotos molt boniques, algunes d’elles les pengem ací.
Cova Cambra, sala del sector NE.

AVENC DE LA CURSA
 
Avenc de la Cursa, replà existent a -32 m.

La següent cavitat visitada va ser l’avenc de la Cursa. En la boca de la cavitat ens vam trobar en dos companys del Espeleo Club Tortosa, els quals estaven agafant coordenades pera el catàleg de cavitats del Massis dels Ports. Un gran treball aquest, i també una bona feinada que moltes vegades no te el reconeixement que caldria.
 
Boca de l’Avenc de la Cursa.

Avenc de la Cursa, arribant al replà existent a -32 m.

Esta cavitat esta completament equipada amb parabolt. Lo que fa que s’instal·li i desinstal·li molt ràpid. A mes a mes es tracta d’una cavitat amb uns pous molt directes. També te les parets dels pous completament concrecionades, lo que fan que la seva visita sigui molt agraïda.
Avenc de la Cursa, capçalera del segon pou (P-17).

Avenc de la Cursa, últim pou (P-15).

La cavitat comença amb un pou de 32 m. que ens deixa en un bonic replà. La progressió continua totalment vertical davallant un pou de 17 m. que ens deixa en una nova repisa. I per últim tenim un altre pou d’uns 15 m. Baix d’aquest últim pou s’obri una gatera que ens deixa en una gran sala coberta de sorra, la qual es realment la base de un nou pou.
 
Avenc de la Cursa, sala situada en la cota de màxima fondària.

AVENC BONIC
 
Avenc bonic, passamà per accedir a la sala bonica.

Per últim vam visitar l’avenc Bonic (MC-101). Es un avenc similar al de la cursa amb clar predomini vertical. La cavitat comença amb un pou de 13 m. que ens deixa en un replà. Continuem davallant, ara per un pou de 8 m. que ens deixa tot seguit en la ultima vertical de la cavitat, un pou d’uns 26 m.
Avenc bonic, gatera de fang per accedir a la sala bonica.

Boca de l’Avenc bonic.

 Avenc bonic, pou de 26 m.

Al mateix nivell de la capçalera del pou de 26 m., però en la paret contraria hi ha un bon replà. Nosaltres vam muntar un espectacular passamà volat per accedir-hi. Des d’aquest replà podem accedir, per mig d’una gatera repleta d’un fang molt viscós, a una salta molt maca. D’aquesta gatera sortim “ben bonics”, suposem que per això es diu avenc bonic.
 
Avenc bonic, pou de 26 m. Al fons es veu la boca.

  
Avenc bonic, accedint al replà.

jueves, 18 de octubre de 2012

VISITA PELS VOLTANS DEL CABEÇO BLANC

El passat dissabte dos membres de l'E.C.C. van visitar algunes cavitats de la zona del Cabeço Blanc, en els termes municipals d'Argelita i Llucena del Cid. L'objectiu principal era desobstruir un passet en la zona més fonda de la Sima del Craneo, on en una visita de fa uns dos anys ens percatarem d'un petit forat pel que les pedres caien més avall, en una planta inferior.
Un cop posats a la feina i despres d'uns 20 minuts de desobstrucció amb pic i traient pedres, vam agrandar el pas per poder passar fàcilment. Darrere de la gatera vertical hi havia un pouet de 7 metres amb una planta horitzontal de 13 metres. En aquest últim punt l'amplada de la fractura és de 0,6 metres i destaca un esquel·let intacte d'un animalet, potser un gosset. També n'hi han formacions blanques i que restaven verges fins el passat dia 13.
A l'eixida de l'avenc, amb quasi tot el dia per davant l'aprofitarem per visitar la cueva del Prado, topografiar l'avenc Z.A.-2 o del monte Cabezo, buscar sense bons resultats la sima de la Cabeza i topografiar el Simarcón.

 Planol de la zona amb els punts visitats

Després de fer un paronet per a pegar un mosset, agafarem forces per acabar d'explorar la cueva del Carrasquizo. Aquesta cova explorada per un grup d'espelologia que desconeixem, la vam reexplorar amb el interclub Castelló el 3 d'octubre de 2010 i va quedar pendent un pou per baixar.
Vam aixecar la topografia de la zona que ens restava, assolint un desenvolupament de 197 metres una fondaria de -74 metres. A l'eixir visitarem l'Avenc Juanma que s'ubica a escasos tres metres de la dolina que forma la boca de la cueva del Carrasquizo. Aquest avenc va ser explorat i desobsrtuït per mebres de GEON en l'any 1986 i posteriorment vistat també per ells l'any passat.Aquest te un recorregut de 29 metres i 18 metres de fondaria i geneticament esta format per la mateixa fractura que la de la cueva del Carrasquizo.

Properament intentarem donar més informació sobre la cueva del Carrasquizo, que és la més interesant de les visitades i ja amb la topografía de les zones interiors, pasarà a ser una de les interesants d'aquesta extraordinaria zona karstica.

lunes, 1 de octubre de 2012

TOPOGRAFIA DE LA SIMA DEL ALTÍS


Presentamos una nueva topo de esta cavidad. Esta cavidad ya poseía tres topografías, pero algunas de ellas bastante incompletas y otras con poca exactitud. Así que el pasado 17 de diciembre de 2011, cuando visitamos la cavidad junto con los compañeros del C.E. de Vila-Real, decidimos tomar datos topográficos. Y aquí tenemos el resultado.
 Esta cavidad esta situada cerca de la cumbre del Altís, en el municipio de Villahermosa del Río. En la última visita se desobstruyo el “pas del canonge” que da paso a una sala y una fractura que nos sitúa en la cota de máxima profundidad a - 71,7 m. El desarrollo de la cavidad alcanza los 253 m.
 Ascendiendo un pozo en la Sima del Altís.