jueves, 31 de agosto de 2023

COVA DE LA LLOMA DE LA PEDRERA (Les Coves de Vinromà)

Aquesta cavitat fou explorada espeleològicament en l'any 1964 per membres de l'ARS del CEC, realitzant un croquis i explorant-la completament. La cavitat ha estat molt visitada i ara nosaltres pretenem presentar una topografia aixecada recentment. 

La segona saleta.

La boca, amb unes dimensions de 1 x 0,8 metres dona pas a un curt graó de 1'8 metres i es tracta d'un tub vertical amb secció circular. En la base, atravessem un pas de sostre baix i accedim a la sala o sales que formen la cavitat. Aquesta, amb un desenvolupament horitzontal presenta unes dimensions màximes de 37 metres de llarg per 18 d'amplada. Pel que fa al sostre, oscila entre els 0,5 y 3 metres, pero la tendència general no ens permet estar dret en molt llocs. Es tracta d'un laminador condicionat pel bussament dels estrats, que està sobre 15º direcció nord. Podem diferenciar en la cavitat tres estances o saletes, encara que aquestes queden unides per punts on el sostre baixa o l'amplada disminueix. En la zona més propera a la boca, cap a l'est i sud, trobem zones de sostre baix, que acaben als pocs metres, en les cotes de -1'8 i -3'4 metres respectivament. Ací es noten les parets seques i descalcificades, amb algun arrel procedent de la vegetació exterior. La part sud, per un laminador és pot pegar la volta a un amuntegament de pedres que hi ha en la base del resalt d'entrada i que ocupa prou d'espai. L'intenció d'aquestes pedres pareix que és reduïr la vertical d'entrada i fer-la més accesible (veure secció D)

Racó amb columnes de la primera saleta.

Al nord de la boca hi ha una primera saleta de 13 x 10 x 1 metres, on en la base d'un resalt acondicionat amb un mur de pedres, el sostre està mes alt i ens permet estar drets. En la part inferior aquesta acaba en un laminador molt estret, en la cota -7,9 metres. En la part inferior, cap a l'oest, per una gatera entre columenes arribem a un altre espai, que per la part superior arribem més comodament. Aquest és la segona saleta, amb unes dimensions màximes de 16 x 9 x 1,5 metres (secció B). La part inferior d'aquesta saleta queda a -7,2 metres. En la part superior arribem a una zona amb arrels i formacions decalcificades que és la cota -0,9 metres.

Boca de la cavitat.

D'aquesta segona sala, per un pas de 3,5 metres d'amplada per 0,8 d'alt i on trobem unes formacions, arribem a la tercera saleta, amb caràcter descendent i unes dimensions de 8 x 7 x 3 metres. En la part inferior d'aquesta i en una gatera és on trobem la màxima fondària de la cavitat, -9,3 metres. En aquesta saleta hi han algunes colades i alguna cúpula al sostre, sent el punt amb el sostre més alt de la cavitat, amb 3,0 metres.

En les seccions de la topografia és mostra la importància del pla d'estrat i la seua inclinació, en les formes que adopten les saletes. La cavitat pareix ser un engolidor fòssil, que queda estructurat sobre els plans d'estratificació. El recorregut real de la cova és de 60 metres, 52 metres en planta i desnivell de -9,3 metres.