miércoles, 14 de octubre de 2015

EL RIU MONTLLEÓ: VOLTES I REVOLTES FARCIDES DE CAVITATS.


Els passats dies 9, 10 i 11 d’octubre decidirem seguir inspeccionant un tros de l’impressionant riu Montlleó i tota la seva depresió que forma. A diferencia d’altres vegades, aquests dies vam recorrer un bon tros de riu sense arribar a centrar-nos en una zona concreta. Te les seves dificultats i també les seues ventatges, ja que disfrutem de més recorregut, pero d’altra banda deixem moltes cavitats que es veuen desde el llit del riu, per poder assolir altres objectius projectats.

El riu vist desde baix del Cingle de Penyacalva

El primer dia vam recorrer el sender que va entre Culla i l’ermitori de l’Ortisella. Una primera parada a la cova Blanca, cova Fonda i un altra cavitat innominada ens va tindre entretinguts mig matí.
Boca inferior de la cova Fonda

Més avall, del Morral de la Caldera baixant cap al riu veiem tres cavitats, que deixem per a un altre dia, ja que la idea es visitar la cova de les Llidoneres que esta riu avall. Per tant, baixem al riu i al poc de temps veiem unes cavitats obertes en conglomerats i a uns 60 metres sobre el riu, que decidim visitar.
Cingle Verd vist desde el morral de la Caldera

En total son 8 coves ubicades a tres nivells diferents, pero en una mateixa línea i molt properes entre elles. Les nombrem d'esquerra a dreta de l'1 al 8. La primera te una boca ampla amb construccions de corralisa. La segona és més una vivenda, amb un aljub que arreplega aigua de l'exterior, cuina i una bassa que sembla ser una premsa d'oli. La tercera cavitat ubicada en el bancal superior a l'anterior i just dalt, te dos dependències separades per un mur de pedra, la de la dreta pareix ser una corralisa i la de l'esquerra vivenda, amb una porta més gran. En l'interior hi han canyissos, segurament per secar figues.
Boca de la tercera cavitat, amb dos portes.
 La quarta i la quinta son d'espai reduït, amb restes d'una paret que protegeix la boca. La sexta s'obri just dalt de la quinta, pero al bancal de dalt, amb porta i dos estances, una més gran i un altra reduïda i amb forma circular. Te aspecte de vivenda. La séptima es menuda, amb planta redona i boca ampla, visible des d'alguns punts del riu. La última forma un abric allargat, tenint just baix de la seva visera una bassa redona lluïda d'un metre de diàmetre. En menys de 100 metres trobem totes aquestes cavitats, d'usos diferenciats i utilitzats sense dubte per la gent que treballava pels bancals dels voltans. Respecte al topónim d'aquestes cavitats, sabem que en els mapes de la zona la marque com racó de les Barraques, que pot ser tinga a veure amb aquestes cavitats. També sabem que per aquesta zona es troben la cova de Miquel i les coves de Faustino. Les coves de Faustino sabem que son coves vivenda i no están localitzades, pel que caldria veure si son les descrites. Del seu propietari, Faustino, sabem que a principis dels anys 70' encara vivia i estaba en el “asilo” de Castelló. Per aprofundir més sobre les cavitats vivenda en la conca del Montlleó es bo llegir l'artícle; Unes mostres de masos en cavitats. Conca del Montlleó de Josep Lluís Viciano. De la cova de Miquel, no localitzada per nosaltres, hi ha una foto en l'artícle citat. Per falta de temps sols vam topografiar les tres cavitats superiors, arreplegant i pujant cap a l'Ortisella ja mig a fosques, sense veure la cova de les Llidoneres.
Cova del Morralàs(Benafigos) vista desde el riu.

Al dia següent baixarem al riu per remuntar-lo poc a poc pel seu llit. Des d'aquest es veuen algunes coves o petits refugis excavats artificialment en els conglomerats, semblants als d'ahir, pero més prop del riu, casi a la mateixa altura. Generalment son petites covetes utilitzades com a corralises, per guardar les eines de treball o de vivenda. Algunes tenen porta i treball de murs per acondicionar-les i s'associen a masos propers o be terrenys de conreu, que ara son plens de pins i “malea”. Les anàrem anotant i situant sobre un croquis que ens fèrem de les voltes i revoltes del riu, sense visitarles la majoria. Aquestes les trobem tant al marge esquerre (terme de Culla) com al dret (Benafigos i Vistabella). Al llerg de tot el riu també hi ha excavats en els terrers, principalment riu avall, túnels de conducció d'aigua per als molins, interesants estructures que en aquest tram no hem detectat. Si que hi han per ací alguns abrics o forats pels cingles que trobem per les voltes, oberts en calcària. Una desviació important del riu la fèrem a l'altura del morral de Castellalbo o Foradat, per tal d'anar a la cova de les Cabres. Aquesta s'obri molt alta sobre el riu i en el marge esquerre del barranc de la Font de l'Oli, que baixe de Penyacalva. Arribarem a la boca de la cavitat per un inclinat sargallar. La cova amb importants reompliments d'argila es ascendent i presenta en les seves parets algunes formes erosives semblants a grans emprentes de corrent. Per contra la secció general de la cavitat es triangular més que circular, també molt desmantelada com ho mostren elg grans blocs que tapisen la cavitat.
Cova de les Cabres
 
Grans marques erosives en les parets de la cova de les Cabres
Tornant al riu i remuntant-lo, passant el Forcall del riu Sec, les coves Voltades arribarem on desguase el barranc del Fossino, parant al Ullal del Fossino i la propera Cova de la Palla o dels Matxos, on amagaren matxos la passada Guerra Civil. Un metres amunt trobem tolls amb aigua i en el toll superior el Ullal dels Tolls de la Foresa que naix d'un pla destrat a 1,5 metres sobre el riu. L'entrada es impenetrable. Ja a fosques arribarem a l'Escola del Canto, a terme de Benassal, per recuperar forces per al dia següent. Actualment i per inicitaiva popular aquesta antiga escola ha estat restaurada i convertida en un museu, mentre que la veina casa del mestre ara es un refugi lliure molt ben cuidat.
Amaneixer desde l'escola

El Diumenge, acompanyats per Amadeo visitarem alguns indrets riu Montlleó amunt, com el Ullal de la Covassa, proper a la font del Molló, la Covassa, el Ullal del Molí la Cova i els abrics del Racó de Nando. Per acabar tornarem desde l'Escola del Canto fins a Culla, veient una altra cavitat que per falta de temps no visitarem.
La Covassa (Vistabella)

Encara queden molts racons d'aquesta zona per documentar, ja siguen abrics, ullals, coves, covetes, avencs o avenquetes. Tota pedra fa paret!!!