Fa unes setmanes visitarem un indret molt inhòspit del terme de Culla, els Cingles Fondos. Aquest està format per un gran cingle d'un quilòmetre de longitud i un desnivell d'uns 300 metres. A mitjana altura d'aquesta mole rocosa, trobem el Cingle Verd, del qual ja parlarem fa un temps en aquest blog:
http://cavitats-subterranies.blogspot.com.es/2011/04/el-cingle-verd-riu-montlleo-culla.html
Situacio de la zona prospectada. |
Ara ens centrarem en les Coves de Miquel, tres cavitats utilitzades per viure, guardar o posar basos. Trobem aquestes cavitats al començament dels Cingles Fondos des de l'oest, venint pel sender que va cap a Benafigos. A peu de cingle trobem una primera cavitat, penjada uns 6 metres, pero amb un replà lateral que permet accedir fàcilment. A mitjà pujada trobem una zona amb pedres que fa el terreny pla per a posar basos d'abelles.
Cova de Miquel-1 |
La cavitat consta d'una galeria de 7 metres, amb bones vistes cap al riu Montlleo.
Cova de Miquel-2 |
A uns 10 metres d'aquesta primera cova hi ha la catalogada com a Cova de Miquel-2, amb tanca ramadera formant un espai d'uns 8 metres de profunditat de visera per 5 d'amplada. El sol de la cova presenta importants capes d'excrements d'animals, a causa del seu ús com a corral.
Cova de Miquel-3 |
Seguint els Cingles Fondos, als pocs metres es veu una cavitat penjada uns 8 metros sobre el cingle, que no es puja. Més avant es revisen algunes petites cavitats sense interés, troban també una balma allargada i poc fonda amb una paret que el fa habitable, amb llar i tot, però de poca importància.
Balma acondicionada i amb poca profunditat de visera. |
Despres de baixar i travessar dos sargallars hio han uns abrics poc fondos sende murs de pedra i mes avant un altre, però esta penjat i ni podem accedir. Seguint el congle, un poc abans d'arribar a la cova de les Llidoneres hi ha un petit cau.
Boca de la Cova de les Llidoneres. |
Ja des de la Cova de les Llidoneres, seguint un camí mig perdut i per una faixa, deixem dos abrics amb paret poc fondos i el camí comença a pujar cap a Culla. Despres d'unes tres hores de visita pels Cingles Fondos, comprovem que a peu de Cingle no hi ha "moltes coves", pero si petits abrics i sobre tot molt de treball de condicionament, ja que en la majoria del tram recorregut trobem bancals de garroferes i oliveres. Ens trobem davant d'un paisatge molt trencat i que actualment pareix de difícil accés, però que esta molt humanitzat i transformat.
Vista del riu Montlleo des de la part central del cingle |