miércoles, 7 de febrero de 2018

Avenc dels Reixos i Avenc del Peroné (Mola de Catí, Tortosa)


El dissabte 6 de gener els companys de la UEC de Tortosa fan fer una recerca per la Mola de Catí, al Massís dels Ports, buscant forats. En eixa prospecció van trobar alguns forats, 2 d’ells prou prometedors però pera desobstruir. Aquesta tasca que fan els espeleòlegs de la UEC Tortosa es molt interessant. Els animem a seguir així, perquè tard o d’hora dona resultat.

 
Boca de l’avenc dels Reixos.

Així, el cap de setmana següent es va tornar amb bona ferramenta. Jo, Luis, puje des de Castelló per tirar una maneta. Una vegada a la Mola fem dos grups; Albert Tirón i Luis anem al avenc dels Reixos a treure sediment i pedres. Albert, Sarai, Vicente, Josep, Àngela i Carla van al avenc del peroné a desobstruir també.

En l’avenc dels Reixos no s’aconsegueix trobar continuació. Mentre que els companys de l’avenc del Peroné aconsegueixen desobstruir un foradet que bufa, i els mes estrets del grup poden entrar a explorar la petita escletxa que forma la cavitat. Resulten ser dos petites cavitats, paro si dignes de ressenyar, per tant ací les presentem detalladament.

AVENC DELS REIXOS
Situat prop del cim de la Mola i a escassos metres del avenc del peroné. Podem accedir còmodament des del Refugi de cova Cambra pel mig del bosc.
Coordenades:
UTM – WGS84
Fus 31 T
X: 273062
Y: 4520775
Z: 1.318 m.s.n.m.

 
Interior de l’avenc dels Reixos.

Una boca d’uns 80 cm. de diàmetre dona pas a un pou de 6 m. El pou comença sent un tub, però de seguida s’obri formant una cúpula. La base del pou es una saleta de 2,6 x 4 m. formada, al igual que el pou a favor d’una fractura. El piso de la sala esta cobert de sediment amb molt de contingut orgànic, que li dona una coloració negra, i algunes pedres i restes d’ossos de mamífers. Als 2 extrems de la saleta hi ha dos petits clots fruits d’una desobstrucció efectuada al gener de 2018.

Espeleometria:
Recorregut: 10 m.
Recorregut en planta: 4 m.
Fondària: 6,8 m.

Topografia: Luis Almela i Albert Tirón 13-01-2018.
 


AVENC DEL PERONÉ
Situat prop del cim de la Mola i a escassos metres del avenc dels Reixos. Podem accedir còmodament des del Refugi de cova Cambra pel mig del bosc.
Coordenades:
UTM – WGS84
Fus 31T
X: 272978
Y: 4520744
Z: 1.312 m.s.n.m.

 
Boca de la cavitat.

Una boca estreta i allargada que fou desobstruïda al gener de 2018 es mostra al exterior. Per l’extrem sud de la boca es per on podrem penetrar, però presenta una seriosa estretor vertical no apta pera tothom. Aquesta vertical d’entrada es d’uns 4 m. i guanya dimensions en la part final. A la base ens trobem a en la zona mes ampla (uns 80 cm.) d’una fractura tectònica. Cap al sud es tanca, mentre que cap al nord una estretor desobstruïda dona pas a una saleta de 2 x 2 m. que forma una cúpula. Per la part superior de la cúpula es veu llum del exterior, però per foradets molt menuts. El piso es de roca amb alguns pisòlits i restes de ossos d’alguna au. Aquesta cúpula esta formada pel creuament de dues fractures, la fractura que creua a la principal forma cap al oest un conducte impenetrable per on bufa aire i en èpoques de pluges s’escola l’aigua.

Espeleometria:
Recorregut: 10 m.
Recorregut en planta: 6 m.
Fondària: 5,5 m.

Croquis: Luis Almela 13-01-2018.
 

Les dues cavitats tenen opcions de ser ampliades per desobstruccions, però pareix que deuran ser faenes faraòniques i millor opció es buscar nous forats per la Mola... Porque haberlos, hay los. Ànims uequeros !!!