Fa unes setmanes vam visitar dos cavitats del terme de Cervera, acompanyats per Dani. Es tracta de la Cova de l'Aguila i la cova de la Rambla, situades en unes roques que s'alçen sobre el marge dret de la rambla Cervera, al sudoest de la població. Recentment des de l'ajuntament de Cervera del Maestre han obert un sender que ens porta fins a la boca de la cova de l'Aguila, en la part superior d'aquest morral. Uns metres més avall trobem la cova de la Rambla, on hem d'accedir camp a través.
La cova de l'Aguila esta formada per una galería inicial de 12 metres que ens deixa en una bifurcació. Cap a la dreta hi ha una galería de sostre baix de 15 metres que finalitza en una boca secundaria, orientada al nord. Per eixir per aquesta boca hi ha que passar una estreta gatera.
Si des de la bifurcació anem cap a l'esquerra, als pocs metres trobem les restes d'un mur que talla el pas, amb la finalitat que el ramat que estava en la cova no entrara més endins. Aquesta galería esquerra te un recorrgut de 20 metres, amb caràcter ascendent. En la seua part central destaca un a escletxa perpendicular que baixa uns 3 metres, però el últims metres resulten impenetrables.
El recorregut real de la cavitat es de 56 metres, amb un desnivell entre boques de 2 metres i un desnivell total de -4,5 metres. La galeria d'entrada i la de l'esquerra es desenvolupen sobre un sistema de fractures nord-sur i est-oest, mentre que la galeria de la dreta, queda més condicionada pel bussament dels estrats que en aquest punt es de 12º.
La cova de la Rambla també te dos boques, una inferior, que es per on s'accedeix més comodament i un altra superior que queda en mig del cingle. Penetrant per la entrada de baix, despres d'una curta ramapa ascendent la galería s'estreteix, finalitzant als pocs metres, totalitzant un recorregut de 13 metres. Abans de la gatera hi ha una cúpula al sostre que ens permet ascendir per un resalt de 6 metres a un nivell superior. En aquesta zona més alta, trobem una curta galería de tres metres que finalitza en la boca superior amb forma de "forat de la clau".
Boca inferior
Aquestes cavitats van ser catalogades i topografiades en les campanyes de la Operación Levante de la SIRE. Ara hem condiderat adequat actualitzar les seves topografies. Es tracta de frectures ampliades per dissolució, del tipus surgencia fòssil.