sábado, 20 de abril de 2024

AVENC D'EPIFANIO I AVENC DE LA RAMBLA (CÀLIG)

Prop de la població de Càlig, al Baix Maestrat passa la Rambla Cervera amb el seu llit molt ample i sec, ple de còdols de riu, i que poques vegades a l'any baixa amb aigua. En el marge d'aquesta Rambla trobem moltes cavitats. Ara comentarem dos d'elles, situades en les proximitats de la població i que pareix que guarden certa relació amb la Rambla Cervera i els seus periodes d'activació. Son el Avenc d'Epifanio, en el marge esquerre, i uns 1.200 metres aigues avall, en el marge dret l'Avenc de la Rambla.

Situació de les cavitats, vora la Rambla Cervera.

Del Avenc d'Epifanio ja trobem una topo de l'any 1976 del CMP, nombrant-lo com avenc del Llac, on s'indica que baix te un llac temporal, segurament degut a filtracions de la Rambla després d'activar-se. Nosaltres vam refer la topo al 2017, publicant els seus resultats en la revista Berig 17 i recentment hem explorat un pouet darrere d'una desobstrucció, que va resultar tindre poc d'èxit. Juntament amb aquest treballs, en l'ultim any s'ha monitortizat la temperatura de la cavitat, per tal de conèixer el seu clima i al mateix temps comprovar com es afectada aquesta després d'inundacions. Malauradament, en l'ultim any no s'han registrat precipitacions fortes com per a activar la Rambla Cervera, així, que solament coneixem la temperatura de la cavitat a la cota -19 metres i la seua variació al llarg d'un any.

Pou de 13 metres.

La seua boca s'obri en les roques del Xiller, en el marge dret d'un barranquet, a uns 60 metres de la Rambla i uns 8 metres per dalt del seu llit. En la cavitat trobem baix del pou principal un nivell horitzontal entre les cotes -15 i -20 metres, i d'aquest apareixen dos desfondats, que asoleixen dos nivells inferiors en "cul de sac", a -28 metres. Un d'aquests cul de sac ha estat explorat recentment, baixant un pou de 4 m i baix 3 metres on tanca tot, reblit de sediment argilós. Aquests dos nivells es desenvolupen per baix de la Rambla, pel que suposem que quedaran inundats. Desconeixem fins on arriba el nivell d'inundació, ni cap on es produeix el drenatge, ni tampoc la velocitat de desaigüe. Podem considerar-la una cavitat engolidor temporal, amb una zona vertical i de captació de les aigües i un altra horitzontal, de drenatge temporal amb grans acumulacions d'argila humida. El recorregut de la cavitat és de 98 metres, sent el desnivell màxim de -28.

Topografia actualitzada.

Tall de la cavitat amb la Rambla i la possible situació d'inundació quan la Rambla entra en càrrega.

Llit de la Rambla en la zona propera a l'Avenc de la Rambla.

Sobre l'Avenc de la Rambla, s'obri prop d'una zona on el llit d'aquesta queda ocupat parcialment per un rascler format per paviment calcari, que mostra un suau capbussament cap a nordoest. En aquesta zona l'amplada de la Rambla és de 80 metres. La boca de la cavitat s'obri uns 6 metres per dalt de la Rambla. Presenta una boca estreta, que s'inicia amb un curt tram descendent de 2 metres, on aquesta s'estreteix molt, tenint que descendir un resalt de 4,5 metres. En la base, cap al sud hi ha una galería més cómoda de 9 metres, que finalitza en dos excletxes que es tornen impenetrables. En aquesta galería les amplades oscilen entre 2 i 3 metres, notant la seua ampliació per disolució en la part inferior i la presència d'algunes colades fósils. En aquest punt hi ha una gran inscripció amb pintura negra que diu: "AQUÍ ESTUVIERON SILVERIO Y CABANES" de l'any 1981. Des de la base del resalt d'entrada cap al sud, la galeria continua 5 metres, amb amplaries inferiors a 1 metre i amb caràcter descendent, assolint al cota -6,5 metres. En tota la zona inferior hi han restes de matèria orgánica i deixalles arrosegades per l'aigua, que assenyalen que la cavitat absorveix aigua en algún punt, segurament degut a la seua proximitat de la Rambla. El recorregut de la cavitat és de 24 metres. D'aquesta cavitat també trobem una topo del CMP 1976, encara que no s'ajusta molt a la realitat. A l'igual que l'altra es tracta també d'un engolidor, encara que al seu interior el ambient es sec, degut a la cota sobre la rambla i l'escassa fondària.


Tall de l'Avenc amb la cota de la propera Rambla Cervera.