miércoles, 30 de noviembre de 2011

SORTIDA ESPELEOLOGICA A LA MOLA DE CATI

Cova de Cantero

El passat cap de setmana, dies 26 i 27 de novembre, vam pujar al Massis dels Ports. Els companys de la UEC de Tortosa i de ESPEMO, ens van convidar a pujar al Port per fer espeleo per La Mola. Com sempre hem estat molt be per allà dalt, en La Mola de Catí.

Cova de Cantero.

Entre les activitats que vam fer aquest cap de setmana va estar el sopar al que mos van convidar els companys de la UEC. Però, a mes de menjar també vam visitar algunes cavitats de la Mola de Catí. Moltes d’elles ja les coneixem pel que vam visitar cavitats en les quals no havíem estat mai nosaltres.

Quina torraeta!!!

Anem a indicar dos de les cavitats que vam visitar. Una va ser la Cova de Cantero. Esta es una cova re-descoberta fa uns mesos pel company Cantero. Vam anar a topografíar la cova i a fer algunes fotos. La cavitat se inicia amb una rampa molt pronunciada, en la que es pot ficar corda per que ens ajudem.

Boca de la Cova de Cantero.

Esta galeria d'entrada, amb forta inclinació descendent, ens deixa en una enorme sala (20 x 12 x 18 m) en rampa. El sostre de la sala te uns 18 m. d’alçada i la sala té unes dimensions considerables. El sol de la sala esta cobert per blocs de tamany decimètric, formant un gran tartera i les parets per multitud de formacions. Es una cova que presenta abundants formacions amb diferents tonalitats molt agardoses a la vista i bones per a fotografiar. També hi vam comprobar la presència d'un mineral d'una tonalitat negra que freqüentment la gent ho confon amb restes d'antigues fogueres que fumaren el sostre i les parets de la cova. Aquest fenómen, que li dona una tonalitat negra a la cavitat també la trobem a la Cova del Drac, propera a l'embassament de Ulldecona, a la Tinença de Benifassà.

Cova de Cantero.

Una altra cavitat que vam visitar va ser l’avenc del Grevol. Es tracta d’un pou de 19 m. que ens deixa en una planta de uns 6 metres de diàmetre. La cavitat presenta una morfologia fusiforme (Teoria de Maucci). En la base del pou hi han abundants pisolits, alguns d’ells sobre pinyes o rames caigudes des de l'exterior. Aquest es produït per un goteix compulsiu, a l'igual que moltes altres cavitats de la Mola.

Avenc del Grevol.

Ara animem als companys Tortosins per a que vingen a Castelló, i els ensenyarem les cavitats de la nostra terra que , segons un amic meu, son les millors del mon.

Topografia de l’Avenc del Grevol.


Fotos: Josep Gilavert