domingo, 27 de septiembre de 2015

AVENC DEL CIRC DE LA SAFOR



L’avenc del Circ de la Safor es una cavitat de predomini vertical; situada, com el seu nom indica, en el Circ de Safor, a terme municipal de Vilallonga. El Circ de la Safor es una curiosa formació d’origen càrstic. La cavitat es una de les mes fondes de la província de Valencia i de tota la Comunitat Valenciana. Assoleix una fondària de 148 m.

Imatge aèria del Circ de la Safor.
La serralada on s’obre la cavitat es una formació poc comuna: un circ d’origen càrstic. Una teoria que cobra força sobre la formació d’aquest circ, ens diu que fou originat a partir d’una falla inversa. En la qual les dolomies i calcaries de l’interior del circ; molt carstificades, plenes d’esquerdes i assentades sobre marges grogues menys consistents; s’han corregut cap al nord produint la curiosa formació. Per entendre la formació d’una falla inversa us adjuntem un esquema dels tipus principals de falles.


Nosaltres varem decidir de visitar aquest avenc degut a la seua fondària. Així el 25 d’agost ens vam arrimar al Circ de la Safor per baixar-lo. Pel que sabem no es una cavitat massa visitada, ja que la seva equipació es podria millorar en alguns llocs. Per exemple nosaltres vam tenir que clavar un spit a la part final del P-25. També hi ha una zona a millorar que es l’accés i capçalera de l’últim pou, nosaltres ens les vam arreglar amb una sèrie d’ancoratges naturals.

Base del P-25.
El balanç que vam fer de la cavitat es que té cert atractiu, amb racons bonics, zones amples i algunes estretes pero sense arribar a ser incomodes del tot. Es una cavitat que mereixeria mes reconeixement per part dels espeleòlegs de la zona. Pero malauradament l’hora i mitja d’accés fins la seva boca i els 300 m. de desnivell positiu desanimen a molts espeleòlegs.

Accedint a l’avenc.

Us animem a que feu una visita a aquest avenc, que no us importe l’accés a peu. Es més, amb aquesta activitat combinareu dos aficions molt sanes com son l’espeleologia i el senderisme en un paratge ben bonic. Nosaltres tant sols anàvem dos i vam carregar uns 180 m. de corda i 30 mosquetons, així que si aneu un bon grupet i us repartiu el material gaudireu d’una pujada de lo més agradable.

Arribant a la zona on s’obre la boca.

ACCÉS
Per accedir a l’avenc deixarem els vehicles a la zona coneguda com la llacuna, on hi ha una urbanització. Pujant des de Vilallonga, i un cop deixada arrere l’urbanització, veurem una pista a l’esquerra on existeix un cartell de l’avenc del Pas dels Teixos, en aquest lloc deixarem els vehicles. A partir d’ací convé seguir el següent track: http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=10559533, que ens porta per una senda fins el cim de la Safor. Pero nosaltres una volta superat el pas dels Teixos, i en les coordenades (ED-50 X-738708 Y-4304885) abandonarem el sender en direcció al tallant del Circ de la Safor i buscarem la cavitat en les coordenades (ED-50 X-738714 Y-4304908 Z-910).

La boca d’entrada es difícil de trobar.
La cavitat es difícil de trobar, pero acompanyem un parell de fotografies on es veu la seua situació exacta. La boca es troba en una de les canals que baixen del Circ de la Safor, a escassos metres de la carena i a ma dreta. Es tracta d’una estreta escletxa, pero de uns 4 m. de llargària.

Situació exacta de la boca d’entrada.

Situació exacta de la boca d’entrada.
DESCRIPCIÓ DE LA CAVITAT
Ara anem a descriure breument la cavitat.
Comencem baixant un pou de 22 m. de boca estreta pero que prompte s’eixampla. A la seua base ens trobem en una sala coberta per un con d’enderrocs. Descendint la rampa de blocs trobarem la continuació. A partir d’ací entrem en una zona on s’alternen diversos ressalts i alguna zona estreta pero no limitant, on no farem us de corda. Hi ha que anar mirant be per on avançar.

Base del pou d’entrada.

Arribarem a un ressalt mes alt que els precedents i tindrem que buscar una finestra per on accedirem a la continuació de la cova. Rere la finestra, una galeria ampla i amb les parets decorades per colades ataronjades, en durà fins la capçalera d’un pou de 25 m., el mes ample i bonic de l’avenc. A la seua base ens trobem en una fractura relativament ampla. Continuem per una nova vertical de 9,5 m. que ens deixa en un sector mes estret.

Capçalera del pou de 25 m.

Trobarem un pou 12 m. seguit d’un rampa i d’un altre pou de 14 m., estos son estrets pero no incomodes, ja que les parets son llises i humides, cobertes per colades. Baix del P-14 avançarem mig en oposició per la zona mes incomoda de la cavitat fins arribar a l’estretor mes selectiva de la fractura. Rere d’ella trobem la capçalera d’un pou de 14 m. on la cavitat torna a obrir-se.

Sector estret.

 Superant el pas més estret de l’avenc.
Baix del P-14 ens trobem amb una fractura mes ampla. Per baixar l’últim tram de l’avenc baixem un ressalt que s’obre a terra entre blocs, fem un flanqueig cap al sud i davallem un pou ample de 7 m. En la seua còmoda base, podem seguir baixant fins el punt mes baix (-148 m.) superant una llastra i descendint un molt estret ressalt d’uns 5 m.

Topografia de la cavitat.
Si no en tenim prou amb aquest avenc podem visitar l’Avenc del Pas del Teixos, situat a uns 20 m. de la sendera de baixada i a un centenar del avenc del Circ de la Safor. En el cartel que hi ha on aparquem els vehicles tenim informació sobre ell. Pero si no en teniu ganes de més activitat, com a passatemps podeu buscar els errors que hi han al cartell.

Cartell sobre l’Avenc del Pas del Teixos.

 Circ de la Safor des de la zona on es situen els avencs.

Com a fet curiós direm que aquesta cavitat està situada a menys de 20 m. de la província d’Alacant, pero pertany encara a la de Valencia, ja que la carena del Circ de la Safor separa els termes municipals de Vilallonga (Safor, Valencia) i Vall Gallinera (Marina Alta, Alacant). Si aquesta cavitat estiguere situada en Alacant seria la 2ª mes fonda de la província, nomes 5 m. per darrere de "L’Avenc de Barba-roja o del Cavall".

Pou de 25 m. des de la seua base.