jueves, 15 de diciembre de 2011

BORA TUNA I FORAT DE CA DEU

Sala caótica en la Bora Tuna.

El passat dijous 8 de desembre, ja que estava per Catalunya, en vaig unir amb els companys del GEB i la SIE, Josep Pastor, Víctor i Pere Cantons per visitar un parell de cavitats. Les cavitats visitades van ser la Bora Tuna i el Forat de Ca Deu, les dos situades en la Serra de Boratuna, Junt a la pedania de Llòra, que pertany a Sant Martí de Llèmena, província de Girona.

Niu de pisòlits en la Bora Tuna.

El objectiu era fotografiar la cavitat. I per suposat que la vam fotografiar, vam estar 3 hores i mitjà flasejant totes les galeries de la cavitat. Mai havia vist a ningú que fera tantes fotos en un espai tan reduït. Sols en la sala de entrada vàrem estar uns 40 minuts. Per això els surten fotos tant bones.

Saleta en algunes petites formacions.

La Bora Tuna es una cavitat horitzontal, que consta de 3 galeries superposades i que comuniquen entre elles en diversos llocs. Les galeries son de molt bones dimensions i un tant caòtiques degut al ensorraments que ha sofrit la cavitat. Es un refugi important de rats penats. Es una cavitat excavada amb gresos que te un desenvolupament de 403 m.

La Bora Tuna.

Desprès vam visitar un petit avenc situat per sobre de la Bora Tuna, però uns centenars de metres cap al nord. Aquest avenc anomenat Forat de Ca Deu, presenta una morfologia similar a la Bora Tuna: morfologia caòtica, excavada en gresos i carent de formacions reconstructives. Te una fondària de -17 m. Però es pot destrepar sense material.

Interior del Forat de Ca Deu.

Va ser una visita senzilla, però agradable en la que vaig conèixer a alguns del col·laboradors habituals del famós blog del espeleologia anomenat “l’espeleobloc”. Que per cert ahir va publicar un article sobre aquesta sortida. La podeu veure en aquest enllaç: http://espeleobloc.blogspot.com/2011/12/la-bora-tuna.html. Allí podreu veure les gran fotografies que van fer els companys Pere, Josep i Víctor, i algunes de les meves.

Boca del Forat de Ca Deu.